Jiří Sovák (†79) o slavné komedii: Bohouš byl prase! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jiří Sovák (†79) o slavné komedii: Bohouš byl prase!

Sovák (vpravo) s Menšíkem a psí hvězdou v nesmrtelné komedii.
Sovák (vpravo) s Menšíkem a psí hvězdou v nesmrtelné komedii. (Foto archiv ČT)

Žádné jídlo před ním nebylo v bezpečí. Natáčení s bernardýnem se pro herce Jiřího Sováka (†79) a Vladimíra Menšíka (†58) proměnilo v očistec. Kvůli psímu slintání se muselo přerušovat, herci se převlíkali a aby se dodělala závěrečná scéna, dostal pes na talíř benzin.

Sovák a bernardýn si od prvního okamžiku nepadli do oka. „Bohouš byl prase převlečený za bernardýna. Z mordy mu trvale splývaly sliny. Závoje slin. Záclony. Museli jsme přerušovat natáčení, utírat mu tlamu,“ zavzpomínal Sovák na náročné natáčení mikrokomedie, která vznikla speciálně kvůli Silvestru 1968.

Čtyři dny obžerství

Komedie trvá jen 25 minut, ale točila se několik dní. Pro Sováka jako správce horského hotelu Randu to znamenalo čtyři dny nosit jídlo na stůl, a pro psa nepřetržité žraní. „Tři dny jsme pak točili, já nosil jídlo, Menšík jedl, Bohouš žral, čtvrtej den koukám, Bohouše právě zvedali na křeslo, protože sám nevyskočil. Čtyři ho tam rvali,“ prozradil Sovák.

Nenažraný pes

„Pak došlo k tomu, že měl nechat chleba, ale Bohouš všechny krajíce slupnul. Navrhl jsem, aby mu dali celou šišku chleba, aby se nasytil. Bohouš dvakrát tleskl tlamou, bylo po šišce. Dali mu další, bylo to stejné,“ zavzpomínal Sovák na závěrečnou scénu, kdy má Menšík jako host zvítězit nad psem, který odmítá sníst chleba. „Až jeden génius přišel na nápad. Ukrojil starou patku, namočil ji do benzinu. Tak jsme Bohouše zlomili. Jinak bychom to točili ještě dneska,“ svěřil se herec v knize Sovák a jeho spisy.

12 kilo masa
Zasytit psa se na place nemohlo povést. „Víte, co by sežral, než by měl dost? Dvanáct kilo masa!“ prozradil Sovákovi během natáčení majitel psa.



Přečtěte si
camse
1. 1. 2015 • 15:30

kurzové sázení, velmi spolehlivé info http://caveso.webnode.cz/

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.