"Husákova" hlasatelka Vařechová (†60): Manželovi nedokázala pomoct... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

"Husákova" hlasatelka Vařechová (†60): Manželovi nedokázala pomoct...

Hlasatelka Zdena Vařechová
Hlasatelka Zdena Vařechová (Foto: archiv ČT, ara)

Platila za oficiální uvaděčku projevů Gustáva Husáka a její funkci jí nikdo nemohl vzít. Jako angažovaná komunistka udělala Zdena Vařechová v Československé televizi kariéru a nezastavil ji ani fakt, že mezi kolegy byla z toho důvodu neoblíbená. Zároveň se dostal do křížku s režimem i její manžel, herec Národního divadla Oldřich Vlček (75).

Herec malých rolí na první scéně se i přes názorovou orientaci manželky nerozpakoval negativně reagovat na okupaci vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Nebál se otevřeně vyjádřit své názory a to ho stálo místo. "Zčistajasna jsem řešil základní existenční dilema. Z ostravského divadla přišla nabídka, že se tam mohu vrátit. Ale opustit rodinu? Moje žena se uchytila v televizi. Čekali jsme dítě, zkrátka nelehká situace," vzpomíná Oldřich Vlček na těžké okamžiky po boku Zdeny Vařechové.


Ambiciózní komunistka Vařechová měla své směřování jisté, nicméně její manžel to viděl z jiného úhlu, i když na to hrdý není. "Hodně lidí dělalo kompromisy, já také. Ale pochopitelně se za ně platilo. Ve své profesi jsem se tehdy dostal na třetí kolej. Žena dělala kariéru v televizi - a já se doma staral o děti," svěřil se muž známé televizní hlasatelky. Ta zemřela v zapomenutí deset let po sametové revoluci a dá se říct, že padla s Husákem.



Přečtěte si
trhnisinadledvinkou
1. 1. 2015 • 02:28

to je okurková sezóna či co? to jste nebyli schopní najít lepší téma? jste trapní a navíc.. ti vaši reportéi neumí česky...plácáte blbosti

tarka
31. 12. 2014 • 22:36

"Jako angažovaná komunistka udělala Zdena Vařechová v Československé televizi kariéru a nezastavil ji ani fakt, že mezi kolegy byla z toho důvodu neoblíbená." Jasně, a ostatní hlasatelky a hlasatelé v ČT byli chartisté...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.