Opilý Somr ve filmu Slavnosti sněženek: Nemohl hrát! Menzel riskoval problémy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Opilý Somr ve filmu Slavnosti sněženek: Nemohl hrát! Menzel riskoval problémy!

Role příslušníka VB nesměla být ve filmu zesměšněna.
Role příslušníka VB nesměla být ve filmu zesměšněna. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský, reprofoto Slavnosti Sněženek)

Přehnal to s alkoholem! Josef Somr (80), který si ve filmu Slavnosti sněženek zahrál příslušníka VB, se během nočního natáčení tak opil, že nebyl schopný zahrát roli. Jiří Menzel (76) ho proto musel částečně vystřihnout. Bál se, aby ho soudruzi nezavřeli!

„Scénu s opilci na kolech, jak je zastavuje policajt, jsme točili vedle hospody. A Pepík Somr nebyl použitelnej,“ prozradil po letech režisér. „Zabírali jsme ho v celku a potom, když jsme točili detail, tak to vypadalo, že mě zavřou, kdybych to použil. Pepíček Somr byl nádherně sťatej,“ práskl Menzel.


Jeho strach byl na místě. Už před natáčením dostal varování, aby postava esenbáka nezesměšňovala příslušníky veřejné bezpečnosti. Navíc šlo o scénu, kdy policajt kárá cyklisty za požití alkoholu a odšroubovává jim ventilky z kol, aby nejeli dál.

Zakázaný přehoz
Z filmu měla zmizet ještě jedna scéna. Posuzovací komisi se nelíbil záběr s manželkou spisovatele Bohumila Hrabala (†82), která ve filmu věší přehoz připomínající anglickou vlajku. S tím ale Menzel nesouhlasil a na kobereček před komisi šel několikrát. „Vždycky, když se blížil konec čtvrtletí, tak si mě pozvali a řekli, že to musím vystřihnout. Já řekl, že to stříhat nebudu. Až na konci roku se zlomili a film šel do kin i s tou anglickou vlajkou,“ zavzpomínal Menzel.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.