Ivan Trojan: V opilosti podepsal něco, co ho bude zatraceně mrzet! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ivan Trojan: V opilosti podepsal něco, co ho bude zatraceně mrzet!

Ivan Trojan ve filmu Osmy.
Ivan Trojan ve filmu Osmy. (archiv ČT)

V opilosti člověk udělá spoustu věcí, kterých později lituje. Ivan Trojan, respektive jeho postava Richarda ve filmu Osmy, o tom může vyprávět. Podepsal totiž Chartu 77 a začal pěkný kolotoč, jak se můžete sami přesvědčit sami už v neděli večer na obrazovce České televize.

Letošní nejlepší evropský televizní film Osmy totiž čeká televizní premiéra. Černou komedii z období normalizace natočil podle scénáře Marka Epsteina režisér Jiří Strach v brněnském studiu. Hlavní role se zhostil právě Ivan Trojan.

„Psaní Osem byla radost. Televize před lety vyhlásila soutěž na televizní komedii a já se přihlásil. To znamenalo najít dostatečně silný příběh, abych ho mohl vyprávět s legrací. V tu dobu mně měli trhat osmy. A tam někde v čekárně na Karláku, omámený smradem dezinfekce a jekotem vrtaček, tam mezi vyděšenými oběťmi jako jsem byl já, jsem najednou uviděl svého hrdinu. Seděl proti mně, na hubě kapesník a v hlavě jedinou myšlenku - vzít roha,“ vzpomíná scenárista Marek Epstein.

Děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století, kdy socialistický úředník Richard v opilosti a spíše omylem podepíše Chartu 77. Od té chvíle se mu problémy a smůla doslova lepí na paty. Jeden jediný den, o kterém film vypráví, se mění v noční můru. Richard se původně děsí jen plánovaného trhání osmiček u zubaře. Než na to ale dojde, prožije celou řadu mnohem větších katastrof: uzávěrka v práci, vdavekchtivá kolegyně, šéfovo ultimátum, prasklá stoupačka v bytě, šokující sdělení nezletilého syna a k tomu všemu všudypřítomný stín estébáka, který byl na něj nasazen.

„Mě na Markových scénářích pokaždé nejvíc baví to, jak umí z ničeho udělat něco,“ říká režisér Jiří Strach a dodává: „V úplném minimu, v jednom bytě a několika lidech se skrývá velký silný příběh s mnoha lidskými barvami. Už léta tvrdím, že scénář je šedesát, sedmdesát procent filmu. Když to na papíře není, můžeme se my, režiséři, na palce přetrhnout a nikdy z toho nic nebude.“





Autor:  ph

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.