Prokletí zpěváka Pavla Bartoně (64): Zkáza jménem Gott! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Prokletí zpěváka Pavla Bartoně (64): Zkáza jménem Gott!

Pavel Bartoň na kamerových zkouškách k filmu Hvězda padá vzhůru s Libuškou Šafránkovou. I tam ho nakonec Karel Gott vyšachoval, když dostal hlavní roli sám.
Pavel Bartoň na kamerových zkouškách k filmu Hvězda padá vzhůru s Libuškou Šafránkovou. I tam ho nakonec Karel Gott vyšachoval, když dostal hlavní roli sám. (Foto: Aha! - ara)

Jeho hvězda stoupala strmě vzhůru a v showbyznysu ho čekala slibná kariéra. Začátek 70. let byl pro něj obdobím velké, leč rychle pomíjející slávy. Shodou různých okolností stál v cestě kolosu jménem Karel Gott (75). Tedy ne, že by mu Mistr nějak uškodil, dokonce naopak, jenže oba dva zpěváci si byli až příliš podobní...

Pavel Bartoň, který se dnes věnuje výrobě nádob pro pěstování bonsají, měl svým způsobem pech. Jednak proto, že jeho styl zpěvu byl s Gottovým často k nerozeznání. "Byl jsem podobný Gottovi a všichni mě chtěli. Až s odstupem času si člověk uvědomí, že to vlastně byla moje zkáza," nechal se slyšet zapomenutý zpěvák."Podobný hlas barvou i témbrem a podobný způsob jako má Karel je mi daný a vrozený, s tím, bohužel nic nenadělám. Když jsem se snažil dostat do jiné polohy, nebylo to ono, protože jsem se v ní necítil dobře," vysvětluje Bartoň.


I když se zpěvák narodil jako Jiří Šeda, změnil si jméno, protože jeho otec byl všemocným šéfem Supraphonu a on nechtěl být obviňován z protekce, přesto se různým spekulacím kolem své osoby neubránil. Předně si uškodil četnými angažovanými písněmi a častým vystupováním v SSSR. Jeho fanoušci navíc šířili fámu, že mu lidé z okolí Karla Gotta hází klacky pod nohy. Ten ho dokonce přizval ke spolupráci a písně pro něj psali i stejní lidé. Sám Bartoň konspirace odmítá a pád své hvězdy přičítá nekvalitnímu repertoáru bez hitů.

Kromě desetitisíců desek, které prodal, se do paměti lidí zapsal hlavně pro své krátké, leč slavné vystoupení ve filmu Noc na Karlštejně. Vzpomínáte? "Kam nemůže zajít ďábel, tam si ženskou dosadí, ať jsi Kain nebo Ábel, vyhýbej se podhradí," zpívá Bartoň coby mladík v mnišské kutně.



Přečtěte si
katkat
17. 3. 2017 • 18:46

katkat
17. 3. 2017 • 18:43

Možná pro Vás, pro mě ne. Podprůměrný zpěvák.

tomlk007
29. 11. 2015 • 14:43

popocatepetl
28. 12. 2014 • 08:13

Žádná ´zkáza jménem Gott´! Zkáza jménem introvertní povaha! Ten se do kamery nepodíval, ani když mu kamera najela až k obličeji! Všimněte si, že ani na té fotce s Libuškou Šafránkovou se do objektivu nepodívá. Intrpvert pro šoubyz není, to je jasné, a když tatínek přestal být šéfem Supraphonu, bylo po kariéře. Ale vypadá hrozně, takový oslizlý. Něco by s těmi vlasy, porostem a zuby měl udělat. Taky vypadá, že není na holky, to ale v šoubyzu, na rozdíl od introvertní nátury, nevadí.

ivoadler
27. 12. 2014 • 15:07

Taky jsem si říkal, že je to druhý Gott. Pak však pro mně nepochopitelně zmizel. Charisma, odvaz ale neměl.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.