Rozzuřený Herz vs. Zinnerová: S cenou pro komunistku se nesmířil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Rozzuřený Herz vs. Zinnerová: S cenou pro komunistku se nesmířil!

Zakázaný Herz film vzal, protože se ocitl v existenciálních problémech.
Zakázaný Herz film vzal, protože se ocitl v existenciálních problémech. (Ladislav Křivan)

Asi nikdo nečekal, jaké peklo se rozpoutá po natáčení filmu Den pro mou lásku (1976). Psychologický příběh o manželské dvojici, která se musí vyrovnat s tragickou událostí, kdy přijde o dítě, skončil u soudu. Co se stalo? Kdo koho žaloval? A komu dala spravedlnost za pravdu?

Rozzuřený Herz
Natočit film podle scénáře, tak jak ho napsala Markéta Zinnerová (72) odmítlo šest režisérů. Nikomu se do toho nechtělo. Nakonec se ho ujal až Juraj Herz (80), který měl tehdy zakázáno točit a dostal se do existenčních problémů. „Převzal jsem ho z jednoho jediného důvodu, že ten scénář nebyl politický. Byl ale jeden z nejhorších, se kterým jsem se v životě setkal,“ uvedl režisér. „Sednul jsem k tomu a celý jsem ho přepsal a předělal,“ dodal.


Markéta Zinnerová se soudila
A v tom byl kámen úrazu. Když se to dozvěděla Zinnerová, s výsledkem absolutně nesouhlasila a dala celou věc k soudu. Tam ale neuspěla. „Vrcholem všeho bylo, že jsem se předtím dozvěděl, že má dostat ocenění za vynikající scénář. To jsem se strašně naštval, protože byla jediná komunistka, která do toho filmu byla nějak zapojená a že by ona měla dostat cenu za to, co nenapsala? Šel jsem za příslušnými lidmi a pohrozil jim, že pokud to tak skutečně bude, že předstoupím během vyhlášení před lidi a řeknu, jak to se scénářem opravdu bylo,“ zavzpomínal Herz. Výsledek? Soudruzi to vyřešili tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. „Nakonec dostal cenu celý film s přihlédnutím na scénář,“ poznamenal režisér. Tanečník? Nikdy!
Představitelka hlavní ženské role Marta Vančurová (66) na natáčení vzpomíná ráda. Postavu fotografky Marie Staškové měla předem slíbenou.
„Já byla jasná hned, ale kdo bude můj partner, dlouho známé nebylo. Na kamerovky přicházelo hodně kolegů. Juraj Herz měl jinou představu, ale nakonec ho někdo upozornil na Vlastíka Harapese,“ prozradila Vančurová. „Nevěděl jsem, o koho jde, neznal jsem ho. A když jsem se dozvěděl, že to navíc není ani herec, ale tanečník, říkal jsem si, že to nepůjde,“ přiznal Herz. Přesto ho ale kolegové přesvědčili, aby se na něj zašel alespoň podívat do divadla. „Když přišel na pódium, všechny ženské po každém jeho pohybu jenom lačně vzdychly… Byl strašně hezkej. Idol žen. A já jsem právě takového hezounka potřeboval. Řekl jsem si, že to s ním teda zkusím,“ dodal. „Ukázalo se, že to byla dobrá volba,“ doplnila Vančurová.




Přečtěte si
malenabald
30. 11. 2014 • 08:17

Hezounek..., co je ale uvnitř toho hezounka? Děs běs. Ukřivděnec.

evicka55
27. 11. 2014 • 07:23

evicka55
27. 11. 2014 • 07:22

Výborně napsáno,hnusák jeden protivnej

mekanik
25. 11. 2014 • 22:19

Bel,oxy-já vás také obě

beladona
25. 11. 2014 • 21:03

oxallis oxy, já taky Vás oba

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.