Krutá zpráva pro Jiřího Bartošku: Rakovina uzlin! Stejná nemoc zabila Grossmanna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Krutá zpráva pro Jiřího Bartošku: Rakovina uzlin! Stejná nemoc zabila Grossmanna!

Fotografie
Fotografie (internal)

Hrozivá diagnóza! Jiří Bartoška (67) před měsícem podstoupil biopsii a se strachem čekal na výsledky. Ve čtvrtek herci a prezidentovi karlovarského filmového festivalu oznámili, že má rakovinu uzlin.

„Trpí zhoubným onemocněním, které postihlo mízní uzliny v mezihrudí! Budeme ho léčit pomocí systémové chemoterapie. Další informace o zdravotním stavu nebudeme na jeho přání poskytovat,“ řekla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková (51).

Tak zvané Hodgkinově chorobě, se kterou prezident karlovarského filmového festivalu bojuje, podlehl v roce 1971 zpěvák Jiří Grossmann (†30), který tvořil slavnou dvojici s Miloslavem Šimkem (†64) v Semaforu. Tehdy ale nebyla lékařská věda na takové úrovni jako dnes. Bartoška se podle doktorů má šanci uzdravit. „Choroba má čtyři klinická stádia a pacienti s prvním a druhým stupněm se vyléčí téměř vždy. Maligní lymfogranulom je jeden z nádorů s nejlepší prognózou vyléčení vůbec,“ řekl prof. MUDr. Jiří Vorlíček, CSc., člen České onkologické společnosti.


Urbánková: Jiří nemoc tajil
To, že je Jiří Grossmann vážně nemocný, věděli na začátku 70. let jen někteří lidé v jeho okolí. „Tajil to. Nemoc pokračovala rychle. Trávil hodně času v nemocnici a pár týdnů před smrtí si přál vystoupit. Na ten den nikdy nezapomenu,“ vyprávěla před časem zpěvačka Naďa Urbánková (75).
Den před svou smrtí Grossmann na jeviště dorazil. „Lékaři ho opíchali injekcemi a přivezli ho do divadla. Spatřila jsem kostru potaženou kůží. Obložili jsme ho polštáři a odvezli ho na jeviště. Jak my herci, tak i diváci věděli, že to je představení pro něj. Jirka se chtěl evidentně rozloučit. Bylo to příšerně smutné,“ vzpomínala Urbánková.
Kolegové vzkazují: Jirko, drž se!

Jiří Adamec (66), režisér
„Točili jsme spolu před mnoha a mnoha lety Sanitku a od té doby považuji Jirku celý život jako blízkého člověka. Stál jsem u zrodu jeho velké kariéry, takže znám jeho sílu a chuť žít. Proto vím, že stoprocentně tuhle překážku zvládne a vrátí se v pohodě do aktivního života.“

Václav Vorlíček (84), režisér
„Ježiši, tohle mu vůbec nepřeju! Ale protože jsem přesně tuhle chorobu měl v rodině, tak vím, že to Jirka zvládne a vyjde z toho vítězně. Já ho moc dobře znám, on je typ člověka s vůlí. Takže Jirko, moc ti držím palce!“

Vladimír Drha (70), režisér
„Já mám za sebou tři chemoterapie a třiatřicet ozařování. Jirko, všechno se dá vydržet, je k tomu ale nutná neustále dobrá nálada a humor. Neber nic vážně a jsi z toho venku!“

Přečtěte si
gabcakovamatinka
15. 11. 2014 • 23:47

Bartoška si zasajratil organismus tím jak roky kouří jak fabrika. Organismus 30 cigaret a více denně nemuže zvládnout aniž by časem nereagovalo nemocí. Je to sympatický, charismatický chlap a držím mu palce aby pochopil to co mu jeho tělo chce nemocí říct. Věřím, že se s tím popere.

ararat
15. 11. 2014 • 22:08

prroud
15. 11. 2014 • 21:43

Alternativne(jedina sance!) se lecit nebude,to neda,nema na to povahu,a doktori ho oddelaji,bohuzel

prroud
15. 11. 2014 • 21:41

Uz jich moc nezbejva,jen serialovej povl.....

prroud
15. 11. 2014 • 21:40

No toz sa s nim rozlucime! Byl to dobrej herec.......skoda.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.