Slavní neherci: Keliška lákala filmaře do své chaloupky... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Slavní neherci: Keliška lákala filmaře do své chaloupky...

Kelišová si udělala zásoby
Kelišová si udělala zásoby (Filmové studio Barrandov)

Jednu z nejslavnějších českých nehereček Annu Vejvodovou proslavila postava sexuchtivé báby Kropáčkové v komedii Zdeňka Trošky Kameňák. Nebyla však jediná, která měla to štěstí, že aniž by o to sama usilovala, získala to, po čem touží každý herec. Slávu, popularitu, uznání… Pojďme si připomenout další naše nejznámější neherce a neherečky a způsob jakým se k filmování dostali. Obvykle se jednalo o dost velkou náhodu…

Marie Švecová (†83): Nejznámější role: Keliška (Slunce, seno…)

Nejznámější hláška: „Sodoma, gomora, velebnosti!“

Jak se dostala k filmu: režisér Zdeněk Troška ve své komedii Slunce, seno, obsadil skoro všechny obyvatele z rodné vesničky Hoštice. Když přemýšlel nad postavu místní drbny, hned ho napadla stará Švecová. „Byla taková od rány, moc si toho nenechala líbit,“ uvedl režisér. Hrála zkrátka sama sebe. I proto svoji roli zvládla bravurně a brzy se stala miláčkem celého štábu. „Výborně vařila, skoro denně nás zvala do své chalupy na oběd, kde jsme vždycky všichni skvěle poobědvali. Byla báječná kuchařka,“ zavzpomínal Jiří Lábus, který ztvárnil živočicháře Béďu.

A náležitě si užívala i slávu. „Pro turisty pořádala prohlídky po Hošticích. Jakmile někdo přijel, nabídla se, že ho provede, vyprávěla historky. V podstatě se z ní tímhle přístupem stala profesionální herečka,“ dodal s úsměvem Lábus. Natočila všechny tři díly. Bohužel, rok od premiéry posledního filmu zemřela a tím pádem skončila i její slibně se rozvíjející herecká kariéra.

Kolik natočila filmů: 3

• Před kamerou debutovala v 74 letech.

Kelišová se »nedívá«.


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.