Navštivte hrob Menšíka, Schelingera nebo Lady: Kde najdete hroby slavných? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Navštivte hrob Menšíka, Schelingera nebo Lady: Kde najdete hroby slavných?

Dušičky-hroby slavných na Olšanech.
Dušičky-hroby slavných na Olšanech. (Foto Aha! - Petr Novotný)

PRAHA (ben) – V den Památky zesnulých neboli »Dušiček« září svíčky na hřbitovech po celé republice dlouho do noci. Ti z nás, kteří si během roku nenajdou čas na návštěvu místa posledního odpočinku svých nejbližších, tak učiní většinou právě o tomto víkendu. A neříkejte, že vás neláká podívat se na sousední náhrobky. Anebo se zastavit u hrobů slavných. Procházka po hřbitově může být rozjímáním i zvědavým pokoukáním. Zastavte se na chvíli na pražských Olšanech, užitečná exkurze do slavné české historie vás dlouho nezdrží…

Vladimír Menšík

1 Vladimír Menšík (†58)

Nejblíže hlavnímu vchodu (hned v prvním oddílu hřbitova IX) upoutá originální hrob slavného herce a komika Vladimíra Menšíka.

Svatopluk Beneš

2 Svatopluk Beneš (†89)

Jen pár metrů od místa posledního odpočinku Vladimíra Menšíka se nachází hrob herce a noblesního člověka Svatopluka Beneše (hřbitov IX, 1. oddíl).

Vladimír Dlouhý

3 Vladimír Dlouhý (†52)

Nalevo od hlavního vchodu (hřbitov VI, oddíl 12 B) odpočívá charismatický herec Vladimír Dlouhý, který miloval život a zemřel mlád.

Jiří Schelinger

4 Jiří Schelinger (†30)

Po levé straně na cestě od hlavního vchodu směrem k dřevěnému kříži narazíme na hrob zpěváka a interpreta slavné písně Holubí dům, Jiřího Schelingera (hřbitov VI, oddíl 5).

Josef Lada

5 Josef Lada (†69)

Hrob malíře, který dokázal rozesmát duše dětí i dospělých Josefa Lady, najdeme také nedaleko hlavního vchodu (hřbitov IX, oddíl 5).

Rudolf Hrušínský

6 Rudolf Hrušínský (†73)

Pokud před křížem zahnete doprava směrem ke vchodu z ulice Jana Želivského, nemůžete cestou minout hrob slavného českého herce Rudolfa Hrušínského. Nachází se na cestě po pravé straně (hřbitov IX, oddíl 9).

Miki Volek

7 Miki Volek (†53)

Pár metrů před postranním vchodem najdeme místo posledního odpočinku českého krále rock and rollu Mikiho Volka (hřbitov I. ob, oddíl 9).

Ivan Hlinka

8 Ivan Hlinka (†54)

Legendární hokejový trenér Ivan Hlinka sní svůj naplněný hokejový sen jen pár metrů od zpěváka Mikiho Volka (hřbitov I. ob, oddíl 10). Na pomníku nechybí šála litvínovského klubu.

Jiří Voskovec a Jan Werich
9 Jiří Voskovec (†76), Jan Werich (†75)

Populární dvojice slavných herců klaunů Jiří Voskovec a Jan Werich má svůj originální pomník blízko Ivana Hlinky (hřbitov I. ob, oddíl 9).

Radovan Lukavský

10 Radovan Lukavský (†88)

Herec Radovan Lukavský má hrob přímo u hřbitovní zdi vpravo od hlavního vchodu (hřbitov IX, oddíl 16).

Jan Palach

11 Jan Palach (†20)

Student Jan Palach, který se upálil na protest proti srpnové okupaci v roce 1968, má svíčky na hrobě po celý rok (hřbitov IX, oddíl 2). Na Dušičky a na Vánoce se na hrob ani nevejdou.



 



Autor:  Jaroslav Benda

Přečtěte si
tesarl
2. 11. 2014 • 14:02

Česko nemá vůbec žádnou kulturu hřbitovů. Naplácaný jeden na druhém, člověk mezi nimi ani neprojde. Příšerné!!!!! Neupravené.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.