Chuligánský film Proč? (1987): Manželka Langmajera mu chtěla na penis ušít pytlíček! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Chuligánský film Proč? (1987): Manželka Langmajera mu chtěla na penis ušít pytlíček!

Fotografie
Fotografie (internal)

Byla to odvaha natočit v totalitním režimu tuhle syrovou »drsňárnu«, plnou násilí a vulgarit. Film Karla Smyczka (64) Proč?, který jste včera mohli vidět, byl inspirovaný skutečnou událostí, kdy fotbaloví fanoušci Sparty cestou vlakem do Banské Bystrice během jízdy zdemolovali několik vagonů a terorizovali cestující i personál. „Dělali jsme obrovský konkurz nejen na ty kluky, ale i na jejich rodiče, aby autentičnost byla co největší. Nechtěl jsem proto známé herecké tváře, kteří by ten pocit mohli narušit,“ prozradil režisér.

Fandil Bohemce…

Největším fotbalovým fanouškem z řad herců byl Daniel Landa (45). Mělo to však háček. Zpěvák byl fanatickým příznivcem klokanů, tedy Bohemians, velkého rivala Sparty. „Dokonce k těm jizvám, které má na obličeji, přišel při bitkách se Sparťany. A teď měl stát s nimi v jednom kotli a společně s nimi fandit… No bylo to dost pikantní, nicméně i přesto roli přijal,“ zavzpomínal režisér Karel Smyzcek. I tak ale produkce pro jistotu zařídila, že musel být během natáčení scén u sparťanského kotle chráněn, aby mu nebylo příznivci rudých S ublíženo.

Přísluníci VB si vyřizovali účty

Schytali to ovšem i další herci. Martin Dejdar (49), který hrál Šuryho, dostal na Václavském náměstí facku od úplně cizí ženy. „Pak mě chtěla zmlátit deštníkem, neboť z mé postavy ve filmu byla znechucená,“ potvrdil Dejdar, který přišel k modřinám už během natáčení. Konkrétně ve scéně, kdy se po vystoupení z vlaku v Banské Bystrici dostanou vlajkonoši do strkanice s příslušníky VB. „Jeden mě chytil za krk a za zadek, hodil mě do antonu a přibouchl mi do dveří nohu,“ svěřil se herec. Mezi policisty byli totiž i ti, kteří zažili tu skutečnou melu se sparťanskými fanoušky. „Vypadalo to, že si s námi chtějí vyřídit účty za ty, kteří to tam opravdu způsobili. Bylo to hodně tvrdé,“ prohlásila Markéta Zmožková alias Anča.


Problémy kvůli scénáři

V době natáčení ji bylo šestnáct let. Když vyhrála konkurz, radovala se ona i její rodiče. Když domů ovšem přinesla scénář, úsměv na tváři všem rychle zmizel. „Pan Smyzcek s panem Johnem pak museli přijít k nám domů a vysvětlit mamince, že to nebude tak strašné jak to stálo na tom papíře. Když ale přišli naši na premiéru a viděli to, bylo to trošku drastické. Kdyby věděli, co mě čeká, asi by mě to nenechali natočit,“ dodala s úsměvem.

Problémy doma měl i Jiří Langmajer (48). „Byl jsem v té době čerstvě ženatý. Když manželka četla scénář a uviděla tam, co mě čeká, naivně se mě zeptala, jak se to točí, ujišťovala se, že se to všechno bude dělat jenom jako. Tak jsem jim vysvětlil, že se všechno točí úplně natvrdo. »Počkej, to tě jako bude vidět zadeček?« zeptala se. I předeček, odpověděl jsem. Vykulila své krásné hnědé oči a řekla, tak já tě na něj ušiju nějakej pytlíček,“ doplnil s úsměvem Langmajer.


Slušné honoráře

Přes všechny trampoty, většina zúčastněných na natáčení vzpomíná v dobrém. „Byli jsme mladí a dostali za úkol rozbíjet a rozsekat vše, na co se člověk podíval a ještě jsme za to byli dobře zaplacení,“ usmál se Langmajer. „Pozitivní bylo, že takový film v té době vůbec vznikl, přestože se to týkalo negativních věcí,“ dodal. „Povedlo se to. Ten snímek se dostal do celého světa a slavil velké úspěchy,“ konstatoval scénárista Radek John (59).

Přečtěte si
marek.d
12. 10. 2014 • 13:34

Ten pytlíček na ptáčka by Langoš skutečně potřeboval Ale ne kvůi nahé scéně ve filmu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.