Transplantace srdce tenisové legendy: Kodešovi hrozí infekce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Transplantace srdce tenisové legendy: Kodešovi hrozí infekce!

Jan Kodeš vyhrál boj o holý život...
Jan Kodeš vyhrál boj o holý život... (Foto Profimedia.cz, ara)

Vítěz Wimbledonu z roku 1973 Jan Kodeš (68) je pro transplantaci srdce. Tu provedl prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc. Operace se povedla. „Pan inženýr je v pořádku,“ prozradil věhlasný lékař.

Někdejší tenista byl veden na čekací listině, zkraje týdne mu zazvonil telefon. A v tu chvíli se rozběhl kolotoč. „Když víme, že je dárce, trvá vše pár hodin. Transplantace je vždycky narychlo, jde o akutní operaci,“ prozradil přednosta Kardiocentra a Kliniky kardiovaskulární chirurgie. „Když je dárce, tak se našije srdce,“ dodal.

Kodeš nyní zůstane v IKEMu nejméně tři neděle až měsíc. Zvlášť v nadcházejícím chřipkovém období by bylo nebezpečné opouštět nemocnici. „Je potřeba, aby byl izolovaný a nikdo jej nenakazil, než se všechno zahojí,“ vysvětlil profesor Pirk s tím, že na klinice pak ještě musí podstoupit rehabilitaci.

Doktor Pirk

Na jaře může hrát tenis
A pak snad Jan Kodeš znovu vezme do ruky tenisovou raketu a začne řádit na kurtu. „To ale bude někdy na jaře. Musí se mu zahojit ta kost. Obecně, po jakémkoliv kardiochirurgickém výkonu se sportovní výkony mohou provádět za tři měsíce,“ vysvětlil pak skvělý kardiochirurg.

Juraj Jakubisko: Jsem na tom  lépe než před transplantací
Dosud nejslavnější celebritou, která se v Česku podrobila transplantaci srdce, je asi režisér Juraj Jakubisko (76). Zákrok podstoupil na jaře roku 2012 rovněž v IKEM a zřejmě jako nejstarší pacient u nás.

„Po operaci jsem se velice brzo cítil skvěle, za 24 hodin jsem už seděl, ale to je velmi individuální,“ zavzpomínal Jakubisko pro Aha!. „Samozřejmě jsem musel absolvovat rehabilitace, které jdou v tříměsíčních cyklech. Srdce se musí sžít s tělem.“

Dva a půl roku po transplantaci se cítí výborně. „Mám velký příval energie, moje žena Deanka tvrdí, že jsem na tom mnohem lépe než například 5 let před operací. Chodím na procházky, cvičím, jezdím na kole. Mám velkou chuť do práce.“

Přečtěte si
janapi
4. 10. 2014 • 17:47

Kdy konečně "páni novináři" začnou po sobě kontrolovat co píší - nebo ti co to dávají do tisku? Vždyť jsou to kolikrát úplné nesmysly-viz tento článek: ...Jan Kodeš (68) je pro transplantaci srdce ....snad je PO transplantaci! Jsou to možná prkotiny - ale jsou téměř v každém článku a ve škole bychom za to dostávali hned špatnou známku...ale zde o nic nejde?

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.