Kulaťoučký František Černý (†58) alias Scotta: Ujedl se k smrti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Kulaťoučký František Černý (†58) alias Scotta: Ujedl se k smrti!

Skvělý komik František Černý byl skoro širší než delší, měl pár desítek kilo přes metrák a velmi rád jedl.
Skvělý komik František Černý byl skoro širší než delší, měl pár desítek kilo přes metrák a velmi rád jedl. (Foto: Aha! - ara)

Zřejmě se v našich zemích najde jen zlomek lidí, kteří by neznali tuto komediální figurku ze starších filmů. Zejména coby alchymista Jeroným Alessandro Scotta v Císařův pekař-Pekařův císař a jako královský kuchař v pohádce Byl jednou jeden král, se zapsal do paměti každého člověka.

František Černý pocházel z pražských Nuslí a vyučil se jako elektromontér. Pro svou postavu byl naprosto nepřehlédnutelný. Byl totiž téměř širší než vysoký. Podle pamětníků jeho váha v "nejlepších letech" dosahoval úctyhodných 150 kilogramů. Není divu, že dlouhou dobu platil za nejotylejší české herce. Od poloviny dvacátých let minulého století se začal objevovat v němých, později i zvukových filmech a na několika divadelních scénách. Průlomové pro něj bylo angažmá v Osvobozeném divadle Voskovce a Wericha, kde se výborně hodil pro ztvárnění mazaných a dobráckých tlouštíků.


Jeho hereckou devizou byla především pohyblivost a živelná gestikulace, kterou byste u tak tělnatého člověka nečekali. Dobromyslná a bodrá povaha jeho postav neměla daleko k civilnímu rozpoložení Františka Černého, který byl podle pamětníků veselým společníkem a bohužel i velkým milovníkem dobrého jídla a pití. Životospráva se nakonec na jeho tělesné kondici podepsala tak neblaze, že herec předčasně zemřel v roce 1963 v důsledku své obezity.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.