Konec hvězdy Nebeských jezdců Jany Novákové (†20): Uškrcená, rozstřílená a jedna sebevražda k tomu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Konec hvězdy Nebeských jezdců Jany Novákové (†20): Uškrcená, rozstřílená a jedna sebevražda k tomu!

Janu Novákovou možná čekala slibná budoucnost, jen kdyby se nezapletla s žárlivým milionářem Gruberem.
Janu Novákovou možná čekala slibná budoucnost, jen kdyby se nezapletla s žárlivým milionářem Gruberem. (Foto: Aha! - ara)

Vypadalo to na slibnou kariéru. Cílevědomá manekýnka se účastnila soutěží krásy, psala poezii a umanula si, že dosáhne úspěchu ve světě filmu. To se jí i přes útlý věk začalo dařit, provdala se za německého milionáře a...zemřela ošklivou smrtí. Vše měla do detailu naplánované, ale nepočítala s chorobnou žárlivostí chotě.

Ambiciózní kráska
Jana Nováková se rozhodla vše podřídit jedinému cíli - stát se slavnou filmovou herečkou a prorazit v zahraničí. Proto na sobě pilně pracovala a brzy se dostavily první úspěchy. Kromě epizodních rolí získala příležitost i ve filmech jako Fantom Morrisvillu nebo kultovním snímku Nebeští jezdci, kde ztvárnila anglickou dívku Patricii.. "Jana byla krásná a velmi cílevědomá. Toužila po mezinárodní kariéře," vzpomíná dnes již zesnulý 'Nebeský jezdec' Jiří Bednář (†72) v archivním rozhovoru časopisu Vlasta.  Kráska byla úspěchu ochotna obětovat vše a to se jí nakonec vymstilo.


Osudové setkání
Setkání, které mělo pro mladou dívku do budoucna znamenat zkázu a děsivou smrt, přišlo během natáčení jedné z mnoha drobných rolí v koprodukčním americkém filmu Lyžařská horečka natáčeném v Tatrách v roce 1966. Tou dobou se tam po náročné operaci dával dohromady německý milionář Eugen Gruber v péči manželky a syna. Mladík zřejmě zprvu s Janou flirtoval a později dívku seznámil i s rodiči. Poté však převzal iniciativu o čtyřicet let starší otec, následoval rozvod a brzká svatba s mladičkou herečkou.
Chorobně žárlivý stařec
Důvod, proč si atraktivní dívka z Československa vzala třikrát rozvedeného a smrtelně nemocného muže byl zřejmý. Pohádkové bohatství a Gruberovy kontakty ve filmovém průmyslu. Žila si v luxusním mnichovském bytě a budoucnost se zdála růžová. Nováková skutečně dostala několik rolí včetně slavného snímku Most u Remagenu. Manželství však ideální nebylo a Gruber podléhal chorobné žárlivosti. "Když se točily postelové scény, vymínil si, že bude u toho. Na Janu hodně žárlil," vzpomínal Bednář.
Amok s pistolí v ruce
Během natáčení filmu Lysistrata koncem roku 1968 se Jana zamilovala do mladého studenta a prý pomýšlela na rozvod, Hádky mezi manžely byly v té době na denním pořádku. Proto ostrou výměnu dvojice oné prosincové noci sousedé nevnímali jako něco zvláštního. Hádka v ložnici měla za následek Gruberův záchvat zuřivosti, kdy Janu zavraždil a následně nemocný stařec spáchal sebevraždu. Podle dostupných informací Eugen Gruber Novákovou škrtil a do bezvládného těla poté vystřelil čtyři rány. Pátá kulka skončila v jeho hlavě.



Přečtěte si
catherin4
28. 9. 2014 • 19:06

Aj takto niekedy koncia zlatokopky

znalec
28. 9. 2014 • 16:55

chápu, že se vdala tak jak je popsáno, v té době to byl zázrak sbalit solventního cizince, ať byl jaký byl...

babapsi
28. 9. 2014 • 15:49

je mi povědomá, ale je to už dávno, tak to chodí, měly by se mladé ctižádostivé poučit, ale chyby se opakují stále dokola!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.