Byl jednou jeden polda: Problém se znásilněním a bohužel i smrtí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Byl jednou jeden polda: Problém se znásilněním a bohužel i smrtí!

Frekventanti policejní akademie byli veselá kopa.
Frekventanti policejní akademie byli veselá kopa. (Foto: Aha! - ara)

Když režisér Jaroslav Soukup (67) připravoval bláznivou komedii o začínajících policistech na způsob americké Policejní akademie, trnul hrůzou. Na celý film si byl nucen sehnat peníze úplně sám a nikde nebyla jistota, že se mu investice vrátí. Mohl se zadlužit až do konce života! „Bylo to hrozné riziko. Tohle téma tady předtím ještě nikdo nedělal,“ svěřil se Nedělnímu Aha! režisér.

Čtvrtý díl zničila smrt

„Sehnal jsem na to peníze a vůbec netušil, jak se to ujme,“ popsal své pocity. Přesto mu něco říkalo, že by parodie na policisty mohla u lidí zabodovat. A skutečně to tak bylo. V kinech na komedii stály dlouhé fronty lidí, v roce 1995 se stal nejúspěšnějším českým filmem. Nebylo divu, že postupně dotočil další díly, dvojku, trojku… Dokonce byl připravený podle režiséra bezvadný scénář na čtvrtý díl. „Náklady byly dvaadvacet milionů a mě se podařilo sehnat jen čtrnáct… Sháněl jsem dál, ale mezitím začali umírat herci, nejdříve Mirek Moravec, který tam měl připravenou velkou roli a pak i Václav Mareš. Tím to skončilo. Mrzí mi to,“ zalitoval Soukup.

Mladší za starší…

Smrt do děje ale zasáhla už dříve. Premiéry třetího dílu už se nedožil Ivan Gübel (†46), který nezapomenutelně ztvárnil poručíka Kuře. „Bohužel zemřel na infarkt. Je ho strašná škoda,“ uvedl Jaroslav Sypal (56), alias poručík Hrubec. Tomu »polda« změnil život a přinesl slávu. „Přišel jsem na konkurz a vůbec jsem nepředpokládal, že by to vyšlo. Dokonce už jsem měl zaplacenou dovolenou v Chorvatsku. Rád jsem ji ale nakonec zrušil a šel točit Zřejmě jsem tehdy ze všech adeptů nejlépe splňoval jeho představy o tom, jak by Hrubec měl vypadat,“ prozradil Sypal. „O tu roli se ucházeli i Míra Táborský, Vašek Vydra a další. Pan režisér měl původně představu, že ty důstojníky obsadí staršími herci, například Petrem Nárožným. Nakonec si to ale rozmyslel a vzal mladší,“ dodal Sypal.

Na Sypala volají: Kuře!

Roli Hrubce ztvárnil tak originálně a svérázně, že ve druhém díle už mu režisér Soukup psal scénář přímo na tělo a dal mu ještě větší prostor. „Moje maminka je konzervativní dáma. Když četla scénář, zarazila se u místa, kde mě na záchodě znásilní letec. Šla do mdlob. Hned mi volala a ptala se, jestli to vím a co s tím budu dělat. (smích) Pan režisér to natočil decentně, ale je pravda, že se mi občas těžce sedá.“ (smích)

Herec Jaroslav Sypal se stále setkává s tím, že ho lidé kvůli této postavě dodnes poznávají. „Kamkoliv přijedu, hned na mě někdo volá Kuřéééé! Přitom si to lidé pletou. No přece jenom jsem menší postavy a to jde k tomu kuřeti spíš,“ pokrčila rameny.

Dnes v 16:55 na TV Nova!!!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.