Unikátní operace ve Zlíně: Lékaři jí ušili nové prso! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní operace ve Zlíně: Lékaři jí ušili nové prso!

Lékaři museli paní Janě odebrat pravé prso.
Lékaři museli paní Janě odebrat pravé prso. (pro Aha! – KNTB Zlín)

ZLÍN – Jedinečnou operaci uskutečnil ve zlínské Krajské nemocnici Tomáše Bati tým vedený plastickým chirurgem Tomášem Kempným. Paní Jana (52) z Ostravy přišla o prso a lékařům se podařilo ho nahradit novým! To vzniklo z jejích vlastních tkání!

Paní Jana přišla o ňadro před čtyřmi lety kvůli rakovině prsu. Tuto nemoc má bohužel dánu geneticky v rodině. Prodělala velmi náročnou onkologickou léčbu, radioterapii i chemoterapii. Léčba byla úspěšná, ovšem paní Janě zbyla na místě pravého prsa pouze jizva.

Ne však nadobro. Ve Zlíně nyní prodělala operaci, kdy jí z podbřišku odebrali tkáň a unikátní mikrochirurgickou technikou z ní vytvořili nový prs.

Tím však veškeré zdravotní trable nekončí. Pacientku čeká zhruba za dva měsíce další operace. Lékaři už teď vědí, že by ji postihla rakovina i na druhém prsu, a tak jí už v předstihu odstraní prsní žlázu ze druhého, zatím zdravého prsu a pak do něj opět vloží tkáň z podbřišku. Esteticky by tak měli být ještě úspěšnější než v případě, kdy musejí nahrazovat celé prso. V březnu plánují ve Zlíně další dvě podobně náročné operace, které provádějí doktoři i v Praze, Brně a Olomouci.

Malá, velká nebo povislá prsa? Co všechno s nimi lékaři umí?

PRAHA – Ve větší míře než nemocné, vyhledávají umění plastických chirurgů zdravé ženy, kterým se jednoduše nelíbí velikost nebo tvar jejich poprsí. „Provádíme zvětšování nebo zmenšování prsů, úpravy tvaru a velikosti nesymetrických prsů či zvednutí povislých prsů u starších žen, nebo žen s povolenými prsy po těhotenství. Lze také zmenšit průměr prsních dvorců nebo upravit tzv. vpáčené bradavky. Plastičtí chirurgové právě také mohou velmi pomoci i pacientkám, které nějakým způsobem, nemocí nebo úrazem, o prs přišly,“ vysvětluje známý ostravský plastický chirurg Otakar Lucák.

  • Zvětšení prsů
    „Spočívá v chirurgickém vložení implantátů pod stávající prsa. Účelem je jak zvětšení objemu, tak v některých případech i zlepšení tvaru,“ vysvětluje plastických chirurg Otakar Lucák s tím, že implantáty se ukládají buď pod mléčnou žlázu nebo prsní sval. Upozorňuje však, že se často setkává u pacientek s mylnou představou, že vložením implantátů lze zvednout pokleslá prsa.
  • Jak se operuje?
    „Vložení implantátů je možné ze tří přístupů. Z řezu v podpaží, z řezu v podprsní rýze a z řezu kolem prsní bradavky na rozhraní světlé a pigmentované kůže,“ popisuje doktor Lucák s tím, že v zahraničí existuje čtvrtá metoda, kdy se implantát zavádí speciálním nástrojem z oblasti pupku. Je to však extrémní a navíc velmi drahé řešení, proto se v naší republice doposud neprovádí.
  • Typy implantátů
    Implantáty se používají kulaté a anatomické. U některých typů asymetrií prsů je nutno použít pro každý prs jinou velikost a tvar implantátů. Náplní bývá nejčastěji silikon, druhou nejčastější náplní je solný roztok. Jejich povrch může být hladký nebo tzv. texturovaný. „Implantát má takový »sametový povrch«. Účelem je, aby zabránil možnosti vzniku kapsy kolem implantátu, a tím, aby prs netuhl a nekrabatil se,“ říká doktor Lucák.
  • Velikosti »umělých« ňader
    Velikosti implantátů jsou udávány v mililitrech. Vyrábějí se od sto mililitrů výše. Na zvláštní přání vyrobí výrobci jakoukoliv velikost. Tyto extrémní velikosti jsou pak ke zhlédnutí v některých choulostivých filmech. „Nejčastěji používané velikosti jsou však mezi dvěmi až tři sta padesáti mililitry,“ uvádí doktor Lucák. Prsa se tak zvětšují o jedno až dvě čísla. „Pokud žena přemýšlí o zvětšení prsů, může si jejich velikost pro představu vyzkoušet. K tomu při konzultaci používáme speciálně tvarované výplně. Chceteli si totéž vyzkoušet doma, stačí použít plastikový sáček naplněný tekutinou nebo rýží a vložit jej do podprsenky a změřit objem v odměrce,“ radí doktor Lucák.
  • Zmenšení prsů
    „Nadměrné vyvinutí prsů je problém, který trápí mnoho žen. Nejedná se přitom jen o problém pouze estetický, ale také zdravotní. Prsy jsou nejen velké, ale i těžké a jejich váha může vést k mnoha zdravotním potížím,“ uvádí doktor Lucák. Zmenšení prsou je operace, při které dojde k odstranění přebytečného množství prsní tkáně a kůže. Vzhledem k tomu, že se při tomto zákroku prsy zároveň modelují, je vhodné tyto zákroky provádět u žen, které již neplánují miminko. Zákrok ve většině případů neznemožňuje kojení, proto i u velmi mladých žen, která mají příliš velká prsa, se nemusí čekat až na období, kdy nebudou plánovat další dítě. Musí však počítat s trvalými jizvami.
  • Modelace prsů
    „Věkem a vlivem faktorů jako je těhotenství, kojení, gravitace a změna váhy dochází ke změnám ženských prsů. Jak kůže ztrácí elasticitu, zmenšuje se velikost mléčné žlázy a tukové vrstvy v prsech ztrácejí tvar, pevnost a začínají klesat,“ uvádí doktor Lucák s tím, že i tady umí plastická chirurgie pomoci. „Operací nelze zamezit působení času, proto efekt není trvalý, ale úpravou prsů můžete dosáhnout výrazného zvýšení sebevědomí ženy. Při zákroku můžeme zmenšit i velikost prsního dvorce, který se většinou zvětšuje s povolováním prsů,“ vysvětluje doktor Lucák.
  • Vpáčené bradavky
    Vpáčené bradavky jsou nejen estetický, ale i funkční problém. „Estetický vzhled bradavek může mít u některých žen vliv na jejich partnerský život, funkčnost vpáčených bradavek je spojena s problémy při kojení dítěte, které je obtížné a stresující pro matku i dítě,“ popisuje doktor Lucák. Pomocí plastické chirurgie lze i problém vpáčených bradavek odstranit. Tento zákrok hradí zdravotní pojišťovny.
  • Rekonstrukce prsu
    Ženy, které prodělaly zhoubné onemocnění prsou a podstoupily operaci, při které byl prs odstraněn nebo o něj přišly při úrazu, mohou podstoupit jeho rekonstrukci. „Ta spočívá buď v jeho domodelování nebo ve vytvoření prsu zcela nového. Existuje několik způsobů, jak prs znovu vytvořit. Vždy záleží na rozsahu chybějící prsní tkáně. Je možné postižený prs dotvarovat nebo zcela vytvořit pomocí implantátu, ale i za použití vlastní tkáně pacientky z oblasti břicha nebo zad za pomoci mikrochirurgických metod,“ popisuje doktor Lucák. Tyto zákroky jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Tomáš LAMBERSKÝ
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.