Co by na to řekl Július Satinský († 61): Excesy choromyslného syna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co by na to řekl Július Satinský († 61): Excesy choromyslného syna!

Tak podoba by tady byla, co dalšího mají otec se synem společného?
Tak podoba by tady byla, co dalšího mají otec se synem společného? (Foto: Facebook.com, ara)

Mladý bohém z Bratislavy Jan (26), který se živí jako IT, by celkem snadno zapadl mezi své vrstevníky. Má ale dvě zvláštnosti. Trpí vážnou duševní chorobou a je synem legendárního komika Júlia Satinského. Sám o sobě říká: "Popravdě mám z obou rodičů to nejhorší z jejich povah," říká v rozhovoru pro web pluska.sk

Od maniodeprese k schizoafektivní poruše

Smrt slavného otce byla jedním ze startérů psychické nemoci, která ho opakovaně dostala za zdi blázince. Paradoxně jeho matka Viera Satinská je psychiatričkou. Jan o své duševní poruše mluví rád a snaží se toto téma zbavit příchutě tabu. "Nejdříve se u mě projevila maniodeprese, ale potom jsem postoupil o level výše a diagnostikovali mi schizoafektivní poruchu." Tato diagnóza se projevuje u pacienta neuspořádaným a nezodpovědným životem, citovou nestabilitou, pocitem prázdnoty a apatií. Poruchy myšlení a vnímání vedou k a halucinacím a paranoie.


Ježíš i bezdomovec v cizině

Jan mluví o svých zážitcích zcela otevřeně. "Měl jsem tři velká vzplanutí. Poprvé v sedmnácti. Tenkrát v tom byl Ježíš. To bylo nejúžasnější. Měl jsem pocit, že všechno umím ovládat a řešit, nic není problém. O rok později to eskalovalo. Tenkrát jsem se propil do rána a nějakým způsobem si v Bratislavě pronajal dům. Žil jsem v něm 2-3 dny, ale nezvládl jsem to a musel zavolat mámě, ať mě vezme na psychiatrii, protože bych tam netrefil. Do třetice - s ročním odstupem - jsem se ocitl až v Londýně. Žil jsem tam jako bezdomovec a nějaký čas strávil i na psychiatrii," říká syn Júlia Satinského.
Alkohol ano, sebevražda ne!

Život má ale podle svých slov rád a užívá ho plnými doušky. Řídí se heslem "víno, ženy, zpěv". Ženy prý umí okouzlit, ale problém je, že jich miluje mnoho najednou, a to se žádné nelíbí. A co pití a drogy? "Pozitivní vztah k alkoholu jsem zdědil po otci," říká Jan, který dává přednost whisky."Kdo na Slovensku tvrdí, že si nikdy nedal heroin, lže." A jak to vidí do budoucna? "Na sebevraždu jsem určitě pomýšlel. Ale protože nemám jistotu, zda by potom bylo něco lepšího nebo naopak horšího, tak je to podle mě rozhodně obrovský risk."



Přečtěte si
kov3
24. 7. 2014 • 09:23

Rozmaznaný fracek, ktorému chýbala tvrdá mužská ruka...a neporadila si s ním ani mama psychiatrička.. Akurát mi nie je jasné, prečo "kopete" do pána Satinského. Bol to výnimočný človek, aj keď sa to niekomu bude, alebo nebude páčiť. Čo pleskáči, "došli" témy? Dávno tu nebolo nič o prasačej rodinke...

evicka55
24. 7. 2014 • 07:13

Škoda chlapce, jeho otec byl výborný herec

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.