Aktéři filmu Tři chlapi v chalupě: Hráli dědky, ale chodili za studentkami! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Aktéři filmu Tři chlapi v chalupě: Hráli dědky, ale chodili za studentkami!

Tři chlapy v chalupě patří mezi českou filmovou klasiku.
Tři chlapy v chalupě patří mezi českou filmovou klasiku. (Foto ara)

Když se na obrazovky poprvé dostal film a s ním i seriál Tři chlapi v chalupě, okamžitě se z něj stal obrovský hit. Osudy rodinky z Ouplavic k obrazovkám přitáhly miliony diváků. Lidé utíkali z polí, pánové z hospod, jen aby svůj oblíbený pořad stihli. Představitelé tří hlavních rolí – Potůčků dodnes žijí a tak prozradili pikantnosti, které natáčení provázely.

Dědovi Lipskému bylo čtyřicet

Tři generace přitom ve skutečnosti dělilo jen pár let. Nejmladšímu Potůčkovi, kterého ztvárnil Ladislav Trojan, bylo v době natáčení 31 let, jeho filmovému tatínkovi Janu Skopečkovi 38 let a »starému« dědovi Lubomíru Lipskému pouze 40 let. „Hodně jsem o té roli přemýšlel. Jak co nejdůvěryhodněji toho staříka zahrát. Nevěděl jsem si s tím rady. Až jednou v rekvizitárně jsem si dal do pusy fajfku a zkoušel žvatlat. To bylo přesně ono. Pak už se mi to hrálo samo,“ zavzpomínal s úsměvem Lipský.


Dostával svatební dary

Nikdo nečekal, jakého úspěchu se film dočká. Najednou se z Potůčků staly hvězdy národa! „Dostal jsem asi čtyři tisíce dopisů a na všechny se snažil odpovědět. Dodnes mám některé schované,“ popsal Lipský. „Když jsem se pak oženil se Stellou Zázvorkovou, lidé mi posílali stavební dary. Nebo jsem se ve filmu, jak bylo ve scénáři, stěžoval, že letos není česnek, šup, pak mi ho někdo poslal v balíku poštou,“ usmál se herec.

Řádili na dívčím internátu

Natáčení se hercům opravdu vyplatilo. Natáčelo se celé prázdniny ve vesničce Nesvačily u Benešova. „Každý z nás měl zhruba čtyřicet natáčecích dní, takže to bylo finančně hodně slušné,“ potvrdil Jan Skopeček. Za den se tehdy mezi hereckou elitou inkasoval honorář přes tisíc korun, Potůčkovi si proto vydělali téměř padesát tisíc! A za to bylo tehdy auto.


A došlo i noční eskapády. „Jednou jsme se třeba s druhým kameramanem vetřeli do dívčího internátu. Dostali jsme tam od nich buchty. No, trochu jsme lumpačili,“ přiznal se šibalským úsměvem herec. „Občas jsme skončili v hospodě a pěkně popili. Moc rád na to vzpomínám,“ přidal se další z »Potůčků« Ladislav Trojan.

Ten přitom chtěl roli odmítnout. „Venkovské prostředí mi bylo trošku cizí, neměl jsem ponětí, jak to tam chodí, jsem rodilý Pražák,“ vysvětlil své důvody. Nakonec ale přece jenom na nabídku kývl. „Rozhodně toho nelituji. Sešla se tam bezvadná parta lidí, poprvé v životě jsem jezdil na traktoru.“




Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.