Skolák vážil 170 kg! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Skolák vážil 170 kg!

Anton v současné době váží 113 kg.
Anton v současné době váží 113 kg. (Aha! – Kateřina Kalibánová)

PRAHA – Školák Anton Babkin (16), který bydlí kousek od Prahy, k smrti rád jí. A to doslova. Jeho vášeň ho totiž málem stála život. Tělo už nevydrželo obrovskou zátěž: při 154 cm se totiž »projedl« k váze bezmála 170 kg! Anton totiž trpí zvláštní genetickou poruchou, která ho nutí jíst – neustále a v podstatě cokoli.

● Trpí vzácnou poruchou
● Shodil už přes 50 kilo, ale…
● Žije na dýchacím přístroji

Anton pochází z ruské Samary (narodil se zde i Vladimír Železný), v Česku žije od svých devíti let. „Má astma a v Rusku se stále dusil. Zkusili jsme české lázně a byl zcela bez potíží, tak jsme se tu rozhodli zůstat,“ vzpomíná Antonova matka Elena. Její syn je pravý »otesánek«. Už jako miminko byl oplácaný, s přibývajícím věkem však roztomilé dětské faldíky nemizely, ale právě naopak. Hrozivě jich přibývalo!

„Loni na jaře dostal chřipku, jenom ležel a jedl, navíc strašně sladil. Ztloustl tak, že se podobal nafouknutému balonu. Pak se mu jednou udělalo hrozně zle, tak jsem ho odvezla do nemocnice,“ řekla Elena.

Lékaři se zděsili. Chlapec vážil skoro 170 kg, srdce a plíce už obrovskou námahu nezvládaly, jeho život visel na vlásku. Na anestetickoresuscitačním oddělení strávil, napojený na přístroje, dva měsíce. Doma se ani neohřál a do špitálu putoval znovu. A pak ještě jednou. Od loňského září je doma, drží přísnou dietu a cvičí.

Kromě několika minut denně, nutných na umytí, je už tři čtvrtě roku připojený na dýchací přístroj. Ten stojí v přízemí rodinného domku. Mnoho metrů dlouhou hadičku, která ústí v Antonově nose, za sebou chlapec táhne, kamkoli se v domě hne. Bez kyslíku se neobejde, dýchací svaly jsou příliš ochablé.

„Taky ho bez toho bolí hlava, navíc v poslední době nevidí na jedno oko, čeká nás další vyšetření,“ vzdychne maminka Elena.

Domácnost Anton Babkin sdílí s maminkou, ale i se sestrou, babičkou a velkou fenou rotvajlera, která ho zbožňuje. Ani tu však vyvenčit nemůže. Takřka jediným Antonovým »povyražením« je dvakrát do měsíce cesta do nemocnice v Praze a dvakrát týdně návštěva učitelky, která mu pomáhá zvládat učivo pro sedmou třídu, kterou opakuje.

Anton od loňského května zhubl přes 50 kg – váží už »jen« 113 kilogramů. A váha klesá dál. „Bez antidepresiv by to ale nezvládl,“ pronese Elena. V lehké situaci ovšem není ani ona sama: za péči o syna dluží nemocnici astronomickou sumu. Anton totiž donedávna nebyl pojištěn. Jeho matka teď obrovský dluh splácí – po pětistovce měsíčně…

Kilo za dva tisíce

Syndrom Prader-Willi je genetická porucha, která vede kromě jiného k nezřízené a neovlivnitelné chuti k jídlu. „Jde o nejčastější příčinu takzvané patologické obezity. Nemocní se nedokáží ovládnout a snědí cokoli.

Léčí se zejména drastickou redukční dietou a medikamenty. Navíc mají sklon trpět depresemi byli zvyklí neustále jíst, a když se jim to vezme, musejí brát antidepresiva,“ řekl lékař pražské motolské nemocnice Zlatko Marinov. „Je spočítáno, že jeden kilogram nadváhy stojí na jídle zhruba dva tisíce korun. Lidé trpící syndromem Prader-Willi však tloustnou rychleji a snáze, mají totiž jiný metabolismus,“ řekl Marinov.

20.2.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.