Cenzura v Majoru Zemanovi: Podívejte se na vystřižené scény! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Cenzura v Majoru Zemanovi: Podívejte se na vystřižené scény!

Zeman s Danešem před soudní síní. Scéna byla vystřižena, Daneš se kriminalistovi vysmíval, Zeman zapochyboval. Měl pocit, že naletěl, nic netušil o estébáckých praktikách 50. let.
Zeman s Danešem před soudní síní. Scéna byla vystřižena, Daneš se kriminalistovi vysmíval, Zeman zapochyboval. Měl pocit, že naletěl, nic netušil o estébáckých praktikách 50. let. (Foto Aha! – Martin Hurda, ara)

 Problematika osmašedesátého v Majoru Zemanovi je vylíčena otevřením dávného případu z padesátých let (Vrah se skrývá v poli). Zeman a další kriminalisté jsou obviněni, že zinscenovali vraždy vesnických funkcionářů, aby přinutili sedláky ke vstupu do družstev. Ideologicky poplatné režimu… Kolik práce ovšem s »kosmetickými« úpravami epizod Klauni (1967) a Štvanice (1968) měli tvůrci, si dnes už neumíme představit. A že to trvalo dlouho a stálo obrovský balík, není třeba zdůrazňovat!

Aby to cenzoři pustili, aby díly »správně« interpretovaly disidenty coby záporáky a celé pražské jaro vyznělo správně propagandisticky, byla velká fuška. Speciálně tyhle díly se dlouze přetáčely, několikrát se přepisoval scénář, vedení televize, konkrétně náměstkyně ředitele Balašová, známá sekernice, si to vzala na triko.

„Tomu, jak jste to přepracovali, nikdo nebude věřit. Soudní proces vyznívá jako fraška,“ protestoval jeden z poradců, plukovník Kovář, který spolupracoval se scenáristou Procházkou.
Nikdo ho nebral vážně. Když Procházka odstoupil z práce na seriálu, přepsal oba díly režisér Sequens. Do věci se totiž vložil i Vasil Bil’ak, který po schvalovací projekci rezolutně požadoval úpravy.

Kafku 
a jeho 
Proces 
soudruzi nepovolili
Muselo se tedy točit znovu. Přetáčky, aby nebyly moc drahé, se spojily s výrobou posledního dílu Růže pro Zemana. Z původních 2142 metrů filmu muselo být přetočeno 1103 metrů! Tedy celá polovina dílu.
Sequens ještě víc vypíchl kontrarevoluční činnost nepřátel režimu a Balašová musela sepsat zprávu o hospodaření, proč se zvýšila spotřeba filmového materiálu a proč bude vykázáno více natáčecích dní. Všechno prošlo. Aby bylo dosaženo »správného úhlu pohledu« na krizové roky, uvolnily se další peníze.

Šlo to tehdy do statisíců, protože epizody byly navíc komplet vyvolány a sestříhány i namluveny. „Ze sta stránek scénáře mi přepsali osmdesát. Původně měl Zeman prohlédnout a uvědomit si, čemu věřil a začíná to na něj doléhat,“ popisuje Jiří Procházka v knize Daniela Růžičky »Major Zeman, zákulisí vzniku televizního seriálu«.

V jeho podání se Zeman pere se svým svědomím. Procházka si vypůjčil Kafkův Proces, což za bolševika byla indexová literatura. Musela se také potlačit existence K 231, tedy klubu bývalých politických vězňů.
S těmito díly byly velké problémy. Bolševik si tehdy ale zavařil sám, když překrucoval dějinná fakta…

 Zajímavosti
•    Dramaturgové měli připraveny tři jiné díly (Hřbitovní kvítí, Akce Dürrer a Úzkost), kdyby bylo potřeba »krizový vývoj« nahradit méně politickými příběhy.
•    Tvůrci seriálu chtěli rozšířit své dílo na 33 dílů, případně dokonce na 35 dílů. Protože se ale tempo výroby kvůli nůžkám cenzury zpomalilo, bylo od tohoto záměru upuštěno.
•    Některé díly seriálu byly využity ke zvláštním projekcím, kam se zvali významní funkcionáři Československa, elitní policisté a soudruzi ze spřátelených zemí. Několik epizod dokonce viděl v Praze i Jurij Andropov, tehdejší šéf sovětského KGB a později absolutní vládce SSSR.



Přečtěte si
mememumu
16. 6. 2014 • 17:07

Norbert Lichý by nestačil?

znalec
16. 6. 2014 • 07:41

už se částečně točit začalo třeba Sametoví vrazi, teď snad i něco o Mrázkovi,, už se těším kdo bude v budoucnu hrát to čuně Rittiga, herce s takovou vizáží zatím nemáme...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.