Stoleté Číňanky na sklonku života: Ukázaly zdeformovaný »symbol krásy«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Stoleté Číňanky na sklonku života: Ukázaly zdeformovaný »symbol krásy«!

Byly malé děti, když jim začaly podvazovat nohy. Paní Hua Hong nikdy neměla pocit, že trpí. Své nohy považovala za krásné
Byly malé děti, když jim začaly podvazovat nohy. Paní Hua Hong nikdy neměla pocit, že trpí. Své nohy považovala za krásné (Foto Jo Farrell)

Podívejte se na morbidní, neuvěřitelné snímky chodidel. Pomačkané, zdeformované, vyvrácené prsty, kdy krásné ženské chodidlo má najednou znetvořený tvar. Unikátní snímky z Číny dokumentují odvěký kult krásy, jsou svědkem nezměrného utrpení žen ve východní Asii.

Renomovaný Jo Farrell představil kolekci fotek, ze které mrazí. Symbolem krásy ve staré Číně byly malé nožky v malých botkách. Dívkám tak odmalička podvazovali prsty, aby jim nevyrostla chodidla a vešla se jen do malých střevíčků.

V roce 1911 byly nicméně deformace nohou zakázány. Na čínském venkově se ovšem procedury s podvazováním prováděly až do roku 1939. Farrel našel poslední ženy s tímto nesmyslným znetvořením a nafotil je jako dokument zvrácenosti představy krásy.

Po staletí to bylo krásné, teď je to kuriozita. Říkalo se tomu lotosové nohy. Prsty připomínaly zavřené květy, a když je dívka měla takto upravené, byl to důkaz, že pochází z dobře postavené rodiny. Maminky to holčičkám dělaly od čtyř let. Od 10. století až donedávna.

A nyní máme nafocené poslední pamětnice kultu krásy. „Ačkoli je to z našeho pohledu barbarské, těm ženám to umožnilo najít vhodného partnera. Naše civilizace na to musí pohlížet v tomto měřítku,“ upozorňuje Farrell.

„Podvázané nohy byly i symbolem toho, že se žena dokáže podřídit a bude dobrou manželkou. Podívejte se na jiné kultury, kde se modifikují těla za účelem ideálu krásy. Destrukce genitálií, krku, prsou, zjizvení, tetování… A civilizovaná společnost? Botoxy a plastiky… Není to podobné?“



Autor:  mich

Přečtěte si
lepabrena
15. 6. 2014 • 14:14

Dnes mají ženy z bot podobně zničené nohy. Boty dnes deformují nohy, nikde není možné koupit kožené boty na tří až čtyřcentimetrovém podpadku z dostatkem místa na chodilo a už vůbec ne, v létě kožené střevíce s páskem přes nárt. Ženy a muži ze zoufalství nyní nosí vietnamky, které bortí při každodenním nošení nožní klenbu anebo nosí umělohmotné uzavřené tenisky anebo ženy ničí nohy v umělohmotných balerinkách bez podpatku anebo úzkých lodičkách do špičky na deseticentimetrových podpatcích. Nic jiného není v obchodech pro ženy k mání a už vůbec ne ve velikosti 7,5.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.