Tohle jste nejspíš netušili: Podvody filmařů s hlasy českých herců! VELKÝ PŘEHLED | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Tohle jste nejspíš netušili: Podvody filmařů s hlasy českých herců! VELKÝ PŘEHLED

Veronika Kánská
Veronika Kánská (Aha! - Mária Rušinová)

Natočili role, které je proslavily, jenže to mělo malý háček. Museli překousnout, že je nakonec předaboval někdo jiný. Proč a z jakých důvodů se k tomuto kroku režiséři odhodlali? A jak to nesli samotní herci?

Eva Vejmělková (45)

Role: Píšťalka

Film: Jak básníkům chutná život, Konec básníků v Čechách

Kdo ji namluvil: Zlata Adamovská (55)

Důvod: Režisérovi Dušanovi Kleinovi neseděl její ostravský přízvuk. Vejmělková do té doby totiž žila v Karviné. Tehdy sedmnáctiletá herečka vše přešla s nadhledem. Byla šťastná, že roli vůbec získala. V pokračování filmu, které se točilo o šest let později, už ji předabování ovšem vadilo. U »rejži« ale stejně nepochodila.


Michal Dočolomanský (†66)

Role: detektiv Nick Carter

Film: Adéla ještě nevečeřela

Kdo ho namluvil: František Němec (70)

Důvod: Když herec roli přijímal, režisérovi Oldřichu Lipskému přiznal, že na tom s češtinou není nejlépe a navrhl, aby ho namluvil jiný český herec. Společně pak vybírali ten nejvhodnější hlas.



Pavel Trávníček (63)

Role: princ

Film: Tři oříšky pro Popelku

Kdo ho namluvil: Petr Svojtka (†35)

Důvod: „Po příchodu z Brna do Prahy měl velmi silný brněnský akcent a říkal třeba »princeznó«. Později se to odnaučil, ale natáčení filmu je natolik rychlé, že nebylo možné problém řešit jinak než předabováním,“ vysvětlil režisér Václav Vorlíček. „No jo, mluvil jsem příšerně moravsky,“ pokrčil rameny Trávníček. „Že jsem byl předabován, mně tehdy bylo tak nějak jedno,“ dodal.


Miroslav Šimůnek (36)

Role: Honza

Film: Z pekla štěstí

Kdo ho namluvil: Filip Blažek (40)

Důvod: Šimůnek mluvil moc rychle a také barvu hlasu neměl takovou, jakou si režisér Zdeněk Troška představoval. Herce předabování velice mrzelo, odporovat si ale nedovolil.


Zdena Studenková (60)

Role: Gábina

Film: S tebou mě baví svět

Kdo ji namluvil: Naďa Konvalinková (63)

Důvod: O tom, že její hlas ve filmu nezůstane, se rozhodlo až v průběhu natáčení. Režisérce Marii Poledňákové se nezdál český dialekt. Studenková neprotestovala, měla soudnost, věděla, že její čeština není ideální. Když slyšela, jak ve filmu zní v podání Nadi Konvalinkové, režisérce poděkovala.



Simona Krainová (41)

Role: Ivana

Film: Kamarád do deště

Kdo ji namluvil: Ljuba Krbová (55)

Důvod: Silný ostravský přízvuk. „Pocházím z Havířova, tak ho ten můj krátký zobák trošku rozhodil,“ objasnila Krainová, proč ji režisér Jaroslav Soukup nenechal ve filmu její hlas. „Paradoxně nikdo z mého okolí, ani nejbližší kamarádi nepoznali, že to nemluvím já. Když jsem to někomu řekla, všichni koukali s vykulenýma očima, nechápali a nevěřili tomu,“ dodala.


Jana Nagyová (55)

Role: princezna Arabela

Film: Arabela

Kdo ji namluvil: Libuše Šafránková (60)

Důvod: Arabelu měla původně hrát Libuše Šafránková, jenže ta v té době byla dlouhodobě nemocná a její zdravotní stav ji neumožnil natáčet. Dabovat ale mohla. A tak ji režisér využil alespoň tak. „Bylo mi to líto, brečela jsem do polštáře,“ přiznala po letech herečka.


Jiří Korn (65)

Role: Honza

Film: Honza málem králem

Kdo ho namluvil: Michal Pavlata (68)

Důvod: „Pan režisér Zeman měl o roli Honzy jasnou představu, a to včetně hlasu. A když jsem se ho snažil přesvědčit hlasovou zkouškou, neuspěl jsem. Smlouva umožňovala »předabování« a myslím, že bylo i předem dáno, že se tak stane. Mrzelo mě to hodně dlouho. Už se nikdy nedozvíme, jaké by to bylo v mém podání. Ale pohádka je oblíbená, a to je asi to nejdůležitější,“ zavzpomínal Jiří Korn.


Mahulena Bočanová (47)

Role: Lída

Film: Lucie postrach ulice

Kdo ji namluvil: Michaela Kudláčková (45)

Důvod: Bočanová údajně měla problémy nadabovat sama sebe. A tak režisér vsadil na tehdejší ostřílenou dětskou hvězdičku Kudláčkovou, která si s ničím neděla hlavu. Přišla do studia a během chvíle všechny dialogy v pohodě namluvila.



Dagmar Patrasová (58)

Role: prodavačka

Film: Lucie postrach ulice

Kdo ji namluvil: Jitka Zelenohorská (67)

Dabing: Když došlo na postsynchrony, Patrasová vážně onemocněla. Nebyl čas čekat, až se uzdraví a tak její pasáž musel namluvit někdo jiný. Volba nakonec padla na Jitku Zelenohorskou.


Olga Schoberová (71)

Role: Karin

Film: Adéla ještě nevečeřela

Kdo ji namluvil: Libuše Švormová (78)

Důvod: Režisér Oldřich Lipský si Libuši Švormovou oblíbil poté, co tak excelentně namluvila krásnou Angeliku. Když do své komedie angažoval český sexy idol Olgu Schoberovou, napadlo ho stejným způsobem spojit krásu s krásným hlasem. Švormová ihned souhlasila, Schoberová byla proti. Už se totiž cítila jako hvězda. Nebylo jí to ale nic platné. Smlouvu už měla podepsanou.


Veronika Kánská (48)

Role: zdravotní sestra Eva

Film: Discopříběh II

Kdo ji namluvil: Ljuba Krbová (55)

Důvod: Režisér Jaroslav Soukup se zamiloval do hlasu Ljuby Krbové, a jakmile měl ve filmu pohledné neherečky, snažil jsem jim image zvýraznit ještě pomocí cizího sexy hlasu. I Kánská, kterou proslavila komedie Slunce, seno…, musela uznat, že tenhle hlas z ní udělal ještě dokonalejší ženu.


Juraj Durdiak (62)

Role: princ Velen

Film: Princ a Večernice

Kdo ho namluvil: Petr Svojtka (†35)

Důvod: O tom, že nebude mluvit svým hlasem, bylo jasné od začátku natáčení. Slovenský herec měl totiž s češtinou velké problémy. Práci tak dostal osvědčený Petr Svojtka, který Vorlíčkovi nadaboval už prince v »Popelce«. Když ho režisér znovu oslovil, dabing přijal pod podmínkou, že už si v jeho další pohádce prince sám zahraje. Bohužel už se toho nedožil.


Josef Kubíček (84)

Role: Mladý Brůna

Seriál: Třicet případů majora Zemana

Kdo ho namluvil: Jiří Zahajský (†68)

Důvod: Režisér Jiří Sequens ve scéně, kdy mladý Brůha u studny popisuje strašlivý příběh, který zažil, potřeboval pro tento moment patřičně tajemný, zvonivý hlas. Ten však Kubíček neměl a tak nastalo hledání dabéra. Dlouhou dobu se mu nedařilo najít ten správný hlas až narazil na Zahajského a bylo jasno. „Kdybych to mluvil já, nebylo by to takové. Zahajský se ke mně hodil opravdu víc. A pokud bych měl jeho hlas, bůhví kam až bych to dotáhl,“ uvedl k tomu s úsměvem Kubíček.



Karla Chadimová (70)

Role: poštovní úřednice

Film: Obecná škola

Kdo ji namluvil: Zlata Adamovská (55)

Důvod: Manželka herce Jana Třísky měla ve filmu jen malou roli. Vzhledem k tomu, že žila v Americe, nechtělo se ji kvůli jedné větě znovu absolvovat náročné cestování. Domluvila se proto s produkcí, že postsynchrony za ní namluví jiná česká herečka.


A další předabovaní herci…


Miro Noga

Role: tatínek Kudrna

Film: Ranč u Zelené sedmy

Kdo ho namluvil: Petr Rychlý


Emília Vašáryová

Role: Collierová

Film: Andělská tvář

Kdo ji namluvil: Dana Syslová


Marie Horáková

Role: Růženka

Film: Jak se budí princezny

Kdo ji namluvil: Naďa Konvalinková



Autor:  David Laštovka

Přečtěte si
aurora45
9. 3. 2015 • 12:31

Proti dabingu, který má zlepšit celé dílo, nemám naprosto nic. Hodnotím, že někteří slovenští herci byli tak soudní a bez problémů s předabováním souhlasili. Podvod vidím v něčem jiném - u kvalitních zahraničních filmů se to samozřejmě děje také, ale je to výrazně uvedeno v titulcích. V našem očúrávacím rybníčku jsem uvedení dabingu zaregistrovala pouze sporadicky (jsem jedním z mála lidí, kteří si vychutnávají film až do konce zejména kvůli muzice event. obrazovému doprovodu a přetrpím i všechny podrždráty). Navíc, v některých případech autoři na dotazy vysloveně lžou (pak si stačí pustit zejm. slovenského herce v originále a jsme rázem i v jiné tónině). Mám jednoho kamaráda muzikanta s absolutním sluchem a ten to pozná stoprocentně

majojo
2. 6. 2014 • 11:53

Tohle jsme fakt netušili čtyřicet let, co jsme byli takto podváděni. Neminul rok, aby to nějakej investigativní novinář neobjevil. P.S. Bylo pravdu nutné dabovat Dočolomanského v roli Nicka Cartera? Vždyť to byl Američan, který se učil česky cestou ve vlaku....

soorry
1. 6. 2014 • 15:24

Zapomněli jste na Bludimíru z Kouzelného měšce, tam Mahulenu namluvila Stašová.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.