Nárožný drsně o snímku Já nejsem já: O tom filmu nelze říct nic pozitivního! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nárožný drsně o snímku Já nejsem já: O tom filmu nelze říct nic pozitivního!

Fotografie
Fotografie (internal)

Od natáčení komedie Václava Vorlíčka (83) Já nejsem já (1985), kterou jste měli včera možnost vidět na televizních obrazovkách, uplynulo bezmála třicet let. Banální zápletka s výměnou identity za měsíčního úplňku vybízela k rozehrání hereckého koncertu. Leč, nezdařilo se. Ani dlouhé roky šrámy na duši úplně nezahojily a hlavní protagonisté na veselohru dodnes nevzpomínají příliš v lásce. Co se tehdy na »place« vlastně stalo?

Kde byl zakopaný pes?

„Nevím, co bych k tomu mohl říci pozitivního,“ spustil po chvíli přemýšlení Petr Nárožný (76), představitel inženýra Kamila Záruby. Právě on přitom s Oldřichem Kaiserem (58) ztvárnili dvě hlavní role.

Prostor k improvizaci měli dostatečný, jednalo se o komedii, kde oba byli jak ryba ve vodě… Co víc si přece mohli přát? „Nebyl to scénář podle našeho gusta. Humor vypadá trochu jinak. Nešlo s tím nic dělat,“ pokrčil rameny herec. „Říkám to nerad, ale ten film se mi docela nepovedl,“ přiznal bez zbytečných vytáček sám režisér Václav Vorlíček.


Hlavní potíž byla v tom, že se neshodl s autorem námětu Václavem Nývltem (†68). „Když mi ten scénář nabídl, měl jsem řadu nápadů jak ho přišít sobě na tělo. Věděl jsem co s tím. Jenže on měl jinou představu, cítil tam méně komediálních situací než bych si přál. A bohužel, autorovi se musíte podřídit, tak to dopadlo, tak jak to dopadlo.“

Přitom Václav Nývlt měl za sebou filmy jako Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto, Dým bramborové natě. Žádný ze skvostných snímků ovšem není komedií… Vorlíček byl přes humor na plátně už naopak zkušený rutinér. Nechal se zbytešně upozadit.


Chodili spolu na rande…

Přestože scénář nebyl moc kvalitní, Oldřich Kaiser s Petrem Nárožným nic neponechali náhodě. Vzhledem k tomu, že část filmu hrál jeden druhého, asi půl roku před natáčením se začali pravidelně scházet, aby se lépe poznali. „Nikdy předtím jsme se spolu nepotkali,“ vysvětlil Nárožný. Obvykle se scházeli v kavárně, kde si Kaiser objednával lahev bílého vína a Nárožný popíjel čaj. Stali se dokonce terčem posměchu kolegů, že spolu chodí na rande a tráví víc času než se svými vlastními rodinami. Už se zdálo, že je film sblíží a stanou se z nich přátelé na život a na smrt, opak byl ovšem pravdou. Později neměli důvod se setkávat.


Patálie při dabingu

Největší mela se mezi nimi strhla ve studiu, když se sešli na postsynchronech a namlouvali jeden druhého.Nárožný mluvil strašně rychle a Olda se do něj za boha nemohl strefit. Kaiser zase mluvil pomalu, což nešlo do pusy Petrovi. Oba mluvili úplně jinak. Byl to velký problém. A to jsme během natáčení na to dbali a mírnili je,“ zavzpomínal Vorlíček. „Já byl zoufalý z Kaisera, on byl zoufalý ze mě,“ přikývl Nárožný. „Byla to klopotná práce. Možná horší než samotné natáčení,“ uzavřel režisér.

Zajímavosti

✶ Oldřich Kaiser v té době často končil posteli s herečkou Janou Švandovou. Kromě tohoto filmu spolu měli pletky ještě ve snímku Můj hříšný muž. Herečka je přitom o osm let starší.

✶ Ve filmu si zahrála také Jiřina Krejčíková, což byla dcera slavného režiséra. Ztvárnila sestru Evy Jakoubkové.

✶ Obraz, který visí v bytě sestry hlavní představitelky, se objevil i v seriálu Dynastie Nováků (1982) jako dárek k narozeninám. V obou případech u toho byl Oldřich Kaiser.

✶ Hudbu k filmu napsal Karel Svoboda

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.