Čím si to Havlův fotograf Škácha zasloužil? Dagmar mu na pohřeb nepřišla! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Čím si to Havlův fotograf Škácha zasloužil? Dagmar mu na pohřeb nepřišla!

Dagmar Havlová nevzdala poslední hold příteli svého manžela.
Dagmar Havlová nevzdala poslední hold příteli svého manžela. (Foto: Aha! - David Malík, ČTK, Zbyněk Pecák, Dan Černovský, koláž Ahaonline.cz)

Celý život fotil Václava Havla (†75) a jeho rodinu. Čím si tedy nedávno zesnulý fotograf Oldřich Škácha (†72) zasloužil, aby mu včera na pohřeb nepřišla exprezidentova žena Dagmar Havlová (61)?

Zřejmě nevěděla, kdy se pohřeb koná...

Zdroje z okolí bývalé první dámy naposledy tvrdily, že má Havlová v plánu na rozloučení přijít a pouze čeká na termín pohřbu. Ten se však konal včera v pražském Krematoriu Strašnice a... Havlová nikde. Pouze v sobotu dala na facebookový profil své nadace Vize 97 informaci o Škáchově smrti.

Se Škáchou se loučili významné osobnosti


U rakve byl také věnec z Knihovny Václava Havla, v jejíž správní radě je. Havlová a Škácha se poznali ve druhé polovině devadesátých let, kdy začala s Havlem žít. Místo Havlové se osobně loučili třeba duchovní Svatopluk Karásek (71) či spisovatelé Pavel Kohout (85) a Ludvík Vaculík (87).


Rád fotil Olgu

Škácha přes dvacet let fotil disent včetně Olgy Havlové, první ženy zesnulého prezidenta. Možná i proto je komentář zdroje Aha!, který si přál být v utajení, o vztahu Škáchy a Dagmar Havlové tak suchý. „Respektovala ho jako přítele svého muže. Dodnes s ním byla v kontaktu kvůli autorským právům na některé fotografie,“ zaznělo pouze. Kdo byl Škácha

* narodil se roku 1941 v Praze a studoval fotografii
* v 60. letech působil jako fotoreportér Světa sovětů a dalších publikací
* po okupaci emigroval, ale rozhodl se vrátit domů, kde nemohl fotografovat
* v prostředí disentu fotografoval jeho hlavní osobnosti, nejčastěji Václava Havla
* po revoluci fotografoval pro Hrad a Havlův život mapoval až do jeho smrti
* léčil se kvůli alkoholismu, posledních dvacet let života nevypil ani kapku
* zemřel po dlouhé nemoci v Praze v 72 letech
Video se připravuje ...



Přečtěte si
xcarodejka
5. 4. 2014 • 13:13

Myslím, že se nedávno vyjadřovala, že se léčí/ snad se štítnou žlázou/ Mám též problém se štítnicí, stejně tak moje dcera, a vím tedy, že taková diagnoza znamená oslabení oranizmu, a zvláště když byla na operaci.Já bych ve všem nehledala , svádí to potom k překrucování.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.