Rodina na »Hujera« Lohniského (†59) zapomněla: Jeho zchátralý hrob si může koupit kdokoliv… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rodina na »Hujera« Lohniského (†59) zapomněla: Jeho zchátralý hrob si může koupit kdokoliv…

Hrob Václava Lohniského chátral a nikdo za něj neplatil poplatky.
Hrob Václava Lohniského chátral a nikdo za něj neplatil poplatky. (Aha! - Daniel Černovský, reprofoto ČT, koláž Ahaonline.cz)

Jako Hujer v komedii "Marečku, podejte mi pero!" opakovaně baví Václav Lohniský celý národ. V pohádce Dařbuján a Pandrhola pro změnu exceluje jako dobrácký smrťák. I proto se nejspíš budete divit, že jeho hrob na pražských Olšanech chátrá a zarůstá. Nikdo k němu nechodil, nikdo za něj neplatil poplatky. Byl proto nabídnut k takzvané adopci.

Adopce hrobů je projekt správy pražských hřbitovů, který se týká hrobů významných osobností, za které nikdo neplatí nájem a nikdo se o ně nestará. Z etických důvodů mají při adopci přednost lidé, kteří jsou z rodiny. Smutné ovšem je, že Lohniský rodinu má, respektive dvě. Přesto to dospělo až k adopci…

Michaela, hercova dcera z prvního manželství, prý předpokládala, že se o hrob stará otcova druhá rodina. Když zjistila, že je hrob nabídnut k adopci, rychle jednala. „Když jsem se dozvěděla, že se o hrob nikdo nestará a neplatí poplatky, okamžitě jsem se nabídla,“ řekla Blesku Lohniská a dodala, že o hrob měla zájem už dřív. Jenže ten měl už svého majitele a ona tak na něj neměla žádné právo.



Michaela Lohniská neskrývá své rozhořčení. Prý celou dobu žila v tom, že se o hrob stará někdo z tátovy druhé rodiny. Vždyť je v něm dokonce pohřbena jeho druhá manželka, byť o ní není na náhrobku ani zmínka. Co se stalo a proč »Hujerovi« na hrob zanevřeli, zůstává záhadou.

Přečtěte si
boball
23. 1. 2014 • 17:02

Navštěvovat ho mohla,to že není zaplacen na něm napsáno není.

jity
23. 1. 2014 • 09:36

Hnusný názor, že hřbitovy jsou přežitek a byznys. Tak holt budeme lidi vozit na skládku, když je někomu tak strašně zatěžko uctít památku svých blízkých a párkrát do roka zajít ke hrobu. Holt si lidé neváží sami sebe a už vůbec ne svých předků.

haha
22. 1. 2014 • 22:10

byl to dobrej herec.....hrál krásně padouchy

majojo
22. 1. 2014 • 19:03

Nevím, jestli si dobře pamatuji, ale Václav Lohniský si ten hrob opatřil už za svého života - a tehdy tam jméno manželky bylo.

w.mojko
22. 1. 2014 • 18:26

dcéra, aj ked z prvého manželstva, by občas mohla zájsť otcovi na hrob... Jej vyjadrenie sa mi vidí alibistické. Osobne odsudzujem, ak ľudia neidú na hroby svojich najbližších aspoň dva-tri krát do roka.Ale je to vec názoru, u nás nezabúdame a máme v úcte spomienky,aj miesta posledného odpočinku.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.