Dobrý voják Felix Holzmann (†81): Byl za války dělostřelcem... jenže ve Wehrmachtu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dobrý voják Felix Holzmann (†81): Byl za války dělostřelcem... jenže ve Wehrmachtu!

Felix Holzmann prošel Wehrmachtem i sovětským gulagem.
Felix Holzmann prošel Wehrmachtem i sovětským gulagem. (Foto: Archiv ČT, koláž Ahaonline.cz)

"Jó, vážně? Ale nepovídejte, to je skutečně zajímavý," řekl by nejspíš jeden z nejuznávanějších českých komiků minulého století Felix Holzmann, když by se dozvěděl, že některý kolega za války sloužil u německé armády. A přesto to byl právě on, kdo si Wehrmachtem ve válečných letech prošel. Jaké byly jeho vazby s Německem?

Deutscher Soldat

Jak se Holzmann do služeb německé armády ve vypjatých válečných letech vlastně dostal? Jak už jméno naznačuje, rodina neměla daleko k našim západním sousedům. A protože pocházel ze severočeských Litoměřic, logicky se po zabrání Sudet stal říšským občanem, pro kterého platila branná povinnost. Ať chtěl nebo ne.

O jeho minulosti se dlouho nevědělo, dokonce o jeho působení ve Wehrmachtu mlčel i jeho životopisec a kamarád Ondřej Suchý. Ten začal s popisem Felixových osudů až v poválečných letech. Nicméně později připustil, že Holzmann měl působit u námořního dělostřelectva v Dánsku a Švédsku.

Od gulagu po turné s Gottem

Po konci války ho čekal osud válečného zajatce, takže si pobyl jeden rok v sovětském gulagu. A měl štěstí, že jen tak krátce. Brilantnímu mistrovi "hloupých" dialogů se ale v německy mluvícím prostředí dařilo. Důkazem toho je úspěšné vystupování v estrádě Ein Kessel Buntes a porevoluční turné s Karlem Gottem, který mu během koncertů byl partnerem v humorných scénkách.

Filozof na ruku soudruhům nešel

Naopak československým soudruhům v dobách totality nevyhovovalo, že je málo politicky angažovaný. Dokonce podmiňovali zvýšení platu "ideově hodnotným" humorem, což komik odmítal. Raději se zabýval východní filozofií a duchovními naukami, které byly, společně se zájmem o film, celoživotním koníčkem v soukromí přemýšlivého a vážného člověka.



Nakonec se stal světoběžníkem, když se oženil se zpěvačkou a bavičkou Barbarou "Bärbel" Greif. S tou vystupoval na turistických parnících. Poté pendloval mezi Čechami a německým Chemnitzem, kde také v roce 2002 zemřel.



Přečtěte si
angrybear
26. 12. 2013 • 10:10

SOUHLAS!

mirkazam
14. 11. 2013 • 13:35

Vůbec mě nevadí, v které armádě sloužil. Protože měl německé občanství tak musel narukovat. Ale jeho humor mám moc ráda !!!

namhal
14. 11. 2013 • 12:26

Daleko víc mi vadí že zločinecká KSČ je u koryta od roku 1848. Dnes je jmenují ODS, ČSSD, TOPO9 atd než Holzmann který měl německé občanství a musel narukovat, komunisti z ODS, ČSSD, TOP09 nemuseli. A nemohu zapomenout i na soudruha Havla.

majojo
14. 11. 2013 • 11:06

Díky za opravu!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.