Krutá Jiřina Jirásková: Nutila služebnou přihlížet pokusu o sebevraždu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Krutá Jiřina Jirásková: Nutila služebnou přihlížet pokusu o sebevraždu!

Jiřína Jirásková připravovala svým blízkým doslova peklo.
Jiřína Jirásková připravovala svým blízkým doslova peklo. (Reprofoto z knihy Kdo se bojí Jiřiny Jiráskové?)

Že nebyla Jiřina Jirásková (†81) žádná dobračka, to je všeobecně známé. Některé detaily uvedené v knize její služebné nazvané Kdo se bojí Jiřiny Jiráskové však staví zesnulou do velmi nepěkného světla. Panovačná a zlá, taková byla podle autorky Zdeny Šírové oblíbená herečka a dlouholetá ředitelka Vinohradského divadla. Její zloba ji často měla vést až za hranice únosnosti.

Smutný odchod

Život stařeny se v měsících před smrtí odvíjel podle osvědčeného schématu, jehož rytmus určovaly hektolitry alkoholu, množství cigaret a v neposlední řadě i velká spotřeba léků. Služebná Šírová svou pracovní náplň v úryvcích z knihy zveřejněných v časopise Sedmička popisuje následovně: "Pravidelné procházky s Amálkou (buldoček Jiráskové - pozn. redakce), výměna stomie (stolice ze zavedeného vývodu Jiráskové - pozn. redakce), nákup cigaret, zlatého koňaku i hořkého bylinného likéru.

Herečka života

Podle autorky hrála před lidmi herečka divadlo neustále a ráda s nimi manipulovala: "Tahle žena je nabitá něčím, co se nedá běžně popsat. Má v sobě zakódovaný radar s pokyny trápit a srážet na kolena své blízké, ale zároveň je povznášet a uklidňovat. Nikdo nikdy předem neuhodne, jaký program v kterou chvíli zvolí."

Dívej, jak se otrávím!

Největší šok Zdeně Šírové Jirásková připravila, když se chtěla otrávit smrtelnou dávkou ze svých zásob tablet. Zakázala služebné vyvenčit fenku, aby mohla sledovat sebevraždu Jiráskové v přímém přenosu. "Sním prášky a bude pokoj. Je jich dost, abych se už neprobudila?," ptala se šílená v deliriu. Snahu Šírové zabránit neštěstí a nechat ulevit nebohé zvíře, Jirásková pánovitě zamítla: "Nikam nechoďte! Budeš se dívat, jak ty prášky polykám, vezmu si je všechny." A tak také prý učinila. Na druhý den byla Jiřina kupodivu fit.



Přečtěte si
maddalena
27. 7. 2015 • 05:13

"Snahu Šírové zabránit neštěstí a nechat ulevit nebohé zvíře, Jirásková pánovitě zamítla" Tohle mysli autor clanku doopravdy?? To bych teda rada videla toho tvurce. Jako je jasny, ze bulvarni clanek nebude mit vysokou informacni hodnotu, s tim se tak nejak pocita. Ale, ze nekdo vysekne takovou vetu, to uz chce fakt talent na blbost.. Autore...doufam, ze tyhle clanky pises z osobni zaliby, jako novinar ochotnik a zadarmo.

ivuska1
21. 10. 2013 • 12:32

Jiraskova nespi , ta se smazi v pekle

ivuska1
21. 10. 2013 • 12:31

souhlas

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.