Starosta Počátek říká o seriálu: Natáčení s námi nikdo neřešil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Starosta Počátek říká o seriálu: Natáčení s námi nikdo neřešil!

Starosta Počátek Karel Štefl ukazuje historický znak města.
Starosta Počátek Karel Štefl ukazuje historický znak města. (Foto Aha! - Martin Pekárek)

Není snad u nás v poslední době populárnější vesnice. Alespoň díky televiznímu seriálu Doktoři z Počátků si její název připomínáme pravidelně každou neděli. I když si autory vymyšlená obec žije svým vlastním životem, rozhodli jsme se navštívit Počátky skutečné. Zajímalo nás, jak moc místní obyvatelé seriál sledují a zda jim nevadí, že ta televizní obec nemá, kromě názvu, s jejich městečkem pranic společného.

Lidé se ptají, kde se u nás točí

Na Pelhřimovsku nás přivítalo příjemné podzimní počasí, stejně příjemní byli na štěstí i počátečtí obyvatelé. Naše první kroky vedly na radnici, kde nás již očekával starosta Karel Štefl (45).

„Viděl jsem jen části několika dílů, ale pochopitelně vím, že takový seriál v televizi běží. Říká se, že i negativní reklama je reklama, tato je pro naši obec spíše pozitivní. O Počátkách se v této souvislosti mluví a lidé se dotazují, zda a ve kterých místech se u nás točí. Také je zajímá, zda se točí v naší městské nemocnici, která tu do roku 2002 fungovala a po krachu slouží jako soukromé zařízení LDN,“ říká starosta, kterého nikdo o použití názvu obce v seriálu neinformoval.

„Nikdo s námi nic neřešil, ani mě to nijak neobtěžuje. Počátek je v republice několik, ale jsou to jen části měst, obce. Jako město, kdysi dokonce královské, jsme jediné. Jiná věc je skloňování názvu města. Správné by bylo u nás zažité Doktoři z Počátek a ne z Počátků. Čili v této podobě se nás to netýká,“ vysvětluje starosta města Karel Štefl.

Roman Šenekl (25), hospodský

„Hosté mimo Počátky se často ptají, zda a kde se u nás točí, takže je bohužel musím zklamat. Já osobně jsem neviděl ani jeden díl, protože večer nemám na televizi čas. Že se to netočí u nás, mi nevadí.“

Pravý doktor z Počátek MUDr. Pavel Heřmánek (59)

V Počátkách pracuje od promoce (1980), dnes má soukromou chirurgickou praxi.

„Seriál sleduju a naprostou většinu dílů jsem viděl. Z profesního hlediska pochopitelně občas vidím i věci, které se v praxi dělají jinak. Název seriálu mě potěšil, jen my bychom u nás řekli Doktoři z Počátek. Pochopitelně je chyba, že se to netočí u nás. Slyšel jsem, že se tu dokonce byli filmaři podívat, ale nakonec prý rozhodla vzdálenost od Prahy. Mohli využít i naší bývalou nemocnici, která byla nejstarší v kraji a mohli si v tom zahrát i lidé od nás. Třeba nějakou podřadnou roli. Jinak je seriál s naším městem opravdu spojován. Nedávno jsem volal na ortopedii do Budějovic, a když jsem se představil, ozvalo se: »Á, to je z těch Počátek, co je ten seriál!«“

Jak vznikl název Počátky
„Nedaleko Počátek je kopec Lísek, kde pramení hned několik pramenů. Například prameny svaté Kateřiny, svaté Markéty, svatého Vojtěcha a pramen Jihlavy, které všechny končí v Černém moři. Od tohoto počátku všech pramenů se odvozuje i název města Počátky,“ vysvětluje starosta Karel Štefl a dodává, že Počátky vznikly ve druhé polovině 13. století za vlády Přemysla Otakara II.





Přečtěte si
lyznik008
7. 10. 2013 • 09:49

Městečko Počátky znám a také jsem čekal,že bude víc zapojené do děje,ale ten tam prakticky žádný není,takže alespoň počátečtí občané nemají ostudu z takového BLÁBOLU jakým seriál je.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.