Nejkrásnější zvířecí mimina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nejkrásnější zvířecí mimina

Slůně africké
Slůně africké (: profimedia.cz)

Takhle vypadáme chvilku poté, co se dostaneme na svět. Některáz nás by se vešla do lidské dlaně, jiná jsme při narození větší než dospělý člověk. Naše dětství je každopádně úplně jiné než to vaše, lidské…

Slůně africké

Až vyrostu, budu největší suchozemské zvíře s váhou okolo sedmi tun. I při narození je mě pořádný kousek, mám přes sto kilogramů. Jsem docela rádo, že jsem konečně na světě, maminka mě nosila v bříšku hezky dlouho, téměř dva roky. Teď mě čekají další tři až čtyři roky v čistě dámské společnosti matky, sester a dalších příbuzných. Jako holka zůstanu s rodinou celý život. Sloní kluci to ale mají jiné, v dospělosti se přidají ke stádu potulných dospělých samců.

Malý nosorožec tuponosý

Ach jo, přál bych si bráchu, ale jsem jedináček. U nás nosorožců je to ale vždycky tak, nikdy se nenarodíme najednou dva. Už hodinu poté, co se narodím, začínám běhat jako dospělý. Mamča se o mě bude starat další dva roky, pak mě ale nejspíš vyžene z domova. Bude si totiž plánovat dalšího potomka, a já budu tak nějak navíc. Dospěji přibližně v deseti letech, pak mě čeká zhruba dalších 35 let života. Tedy pokud mě nezastřelí pytláci. Díky těmhle krvelačným lidem je nás totiž na světě už jen čtyřicet.

Malý hroch obojživelný

Já, stejně jako ostatní hroší mláďata, jsem se narodil pod vodou. Pro svůj první doušek čerstvého vzduchu jsem se musel úplně sám vynořit na hladinu. Hned po narození jsem měl skoro 50 kilogramů, což je nic proti tomu, kolik budu vážit v dospělosti. Pak totiž budu mít okolo dvou tun, můžu mít ale až tři a půl tuny! Šest měsíců po narození se mám báječně – polehávám na zádech matky a občas si zaplavu. Jen přístup k potravě je pro mě trochu komplikovanější, abych se dostal k mateřskému mléku, musím se vždy potopit.

Ježeček evropský

Nejsem jedináček, narodili jsme se hned tři. U nás ježků je to tak běžné, většinou se narodíme dva nebo tři. Zpočátku jsem slepý, těsně pod kůží už ale mám narostlé bílé bodlinky, které se začnou klubat na povrch už několik hodin poté, co přijdu na svět. Už za šest týdnů poprvé vyběhnu z hnízda a nebudu to mít vůbec jednoduché, šanci na přežití první zimy má jen každý třetí z nás. Podaříli se mi zimu přežít, budu si v přírodě užívat další dva nebo tři roky.

Lední medvídě

I když jako dospělý medvěd budu vážit až sedm metráků, po narození nevážím víc než kilogram, většinou dokonce méně. Nejsem tedy těžší než pytlík cukru. Zpočátku nemám žádnou srst, jsem hluché a slepé. Mamča mě porodí do nory vyhrabané v závěji. Ne, není tam zima, nebojte se. Mám tam stejné teploučko jako třeba eskymáci ve svých iglú.

Tučňáček císařský

Jednou budu největší tlusťoch mezi zvířaty. Fakt! Budu vážit sice jen 35 kilogramů, ale téměř polovinu mojí hmotnosti ale bude tvořit tuk. Narodil jsem se z vajíčka, které sice snesla mamka, ale celé měsíce před mým vyklubáním ho nosil taťka na svých širokých chodidlech. Teprve když jsem se z vajíčka probojoval na denní světlo, si rodiče role opatrovníků vyměnili. Teď mě čeká pár let v tučňáčí školce, kde se o mě postarají bezdětní tučňáci z kolonie. A rodiče? Ti se musejí postarat, abych měl pořád co do zobáčku.

Delfínek tuponosý

My delfíni nejsme obyčejné ryby, ale savci, a tak se rodíme jako živá mláďata. Po narození měřím asi metr, na svět mi občas musí pomoci i jakási delfíní porodní bába. S matkou pak zůstávám dalších šest let, kdy se učím plavat a lovit ryby. Někdy jen tak z legrace zlobím žraloky nebo doprovázím zaoceánské parníky. Až vyrostu, budu měřit skoro čtyři metry. V moři se budu prohánět 30 až 40 let.

Malá vydra mořská

Většinou se narodím jako jedináček, což má své výhody – mám totiž postaráno o téměř nepřetržitou péči. První týdny života se dokonce můžu nechat vozit na hřbetě nebo břiše svojí mámy, abych se nenamočila. Takhle trávím s mamkou většinu času a dokonce takhle i spím. Máme prostě vplave mezi chaluhy na hladině, lehne si na znak a já ležím na jejím břiše jako na ostrově. To je pohodička

Malý kapustňák

Lidé nám někdy říkají mořské krávy. Snad proto, že jako jediní mořští savci se pod vodou doslova paseme. Živíme se totiž podvodními rostlinami, kterých sníme každý den až 80 kilogramů. I já, jako mládě, mám hned po narození neuvěřitelnou chuť k jídlu, tak se nedivte, že za první rok života přiberu z novorozeneckých třiceti kilogramů na více jak desetinásobek. Aby mi šlo krmení rychleji, pomáhám si ploutvemi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.