Jiří Menzel lituje: Neměl jsem nikdy lézt před kameru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jiří Menzel lituje: Neměl jsem nikdy lézt před kameru!

Jiří Menzel
Jiří Menzel (Alexandr Malachovský RINGIER AXEL SPRINGER / Blesk)

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný,“ hlásil v romantickém filmu Rozmarné léto majitel říčních lázní Antonín Důra v podání Rudolfa Hrušínského (†73). A právě kolem této slavné osoby se během natáčení všechno točilo a vše se mu podřizovalo…Ne snad, že by měl herec hvězdné manýry…

Hrušínský zhubl 13 kilo!
Rudolf Hrušínský na začátku roku 1967 prodělal ošklivou nemoc, která ho opoutala na několik měsíců na lůžko. Sotva se z ní vyhrabal, ulehl znovu, tentokrát kvůli žloutence. Za tu dobu zhubl neuvěřitelných třináct kilo! Blížily se prázdniny a lékaři mu naordinovali přísný klid. Herec tak měl v plánu odjet na svou milovanou chatu do Plané nad Lužnicí a strávit tam celé léto.

„S panem Hrušínským jsem chtěl vždycky dělat. Chtěl jsem ho obsadit už do Ostře sledovaných vlaků, ale byl mi zamítnut. Do Rozmarného léta jsem ho chtěl za každou cenu. Věděl jsem, že má to léto volné a je po nemoci, tak jsme mu chtěli vyjít vstříc a rozhodli se, že celé natáčení proběhne blízko jeho chaty,“ uvedl režisér filmu Jiří Menzel (75).

Půjčili si kanoe a vyrazili po řece Lužnici hledat nejvhodnější místa pro natáčení. „Na soutoku Lužnice a Bechyňského potoka ve Veselí nad Lužnicí jsme našli jedno nádherné místo. Tam jsme postavili plovárnu a ten domeček pro plavčíka,“ dodal režisér.

Na »afterparty« v trabantu…
S herci to ale neměl vůbec jednoduché. „Za vrchol svého režijního umění považuji, že jsem dostal do vody pana Brodského, který se jí bál, a pana Hrušínského, který se ji zase štítil,“ doplnil s úsměvem. Navzdory filmovému ději, počasí bylo celé léto nádherné.

„Snad každý den modrá obloha, úplná pohádka. Ráno jsme přijeli na plac a hned se šli koupat. Nepamatuji se, že by zapršelo,“ prohlásil Menzel.

Natáčení trvalo celé dva měsíce a po celou dobu zde byl štáb i samotní herci ubytováni. „Já třeba bydlel na vesnici v baráku jedné selky, vdovy, která vychovávala dvě děti. Brodský tam měl zase postavenou maringotku ve které přebýval s Janou Brejchovou,“ prozradil František Řehák (89), který nezapomene ani na pravidelné večerní mejdany.

„Po natáčení jsme s Jiřím Menzelem sedli do trabanta a jeli za Rudlou Hrušínským na chalupu. Vytvořila se taková parta tří lidí. Panovala úžasná atmosféra. A vůbec! Na tenhle film do smrti nezapomenu,“ dodal dojatě Řehák.

Menzel lituje, neměl jsem tam vůbec hrát!
A že má na co vzpomínat. Tenhle film je pro něj doslova osudovým. Do té doby neznámý herec přišel původně dělat konkurz na roli Důry. „Pan režisér brzy poznal, že nejsem žádný ranař, tak mi řekl, abych šel dělat zkoušky na Abbého, kterého měl přitom hrát pan Hrušínský. Já si nedělal iluze, byl jsem přesvědčený, že je to zbytečné, ale poslechl ho. On pak odjel za Rudlou na chalupu domluvit se s ním, že bychom si role prohodili. A tak se také stalo,“ vysvětlil herec.

Jednu chybu si režisér Menzel přece jenom vyčítá dodnes. Že ve filmu také sám hraje. „Režírovat a hrát tam? To už nikdy! Stydím se, jak tam mluvím, vedle pana Brodského a Hrušínského to moje šeptání a napůl otevřená huba, to je prostě diletantství. Nemám se tam rád,“ přiznal Menzel.

Zajímavosti
• Režisér Menzel, který si zahrál postavu kouzelníka, zvládl všechny triky sám. Provazochodectví jej naučil člen artistické rodiny Třísků.
• Shodou okolností bylo počasí v době natáčení velmi slunečné, a tak filmaři trávili mnoho času čekáním na oblaka. Některé deštivé scény bylo pak nutno natočit s pomocí hasičů. Ke konci natáčení už dokonce žloutla tráva, tak ji musela barvit nazeleno.
• Asistentka Anna, kterou ztvárnila Jana Preissová, byla v té době ještě studentkou a jmenovala se Drchalová. Ve filmu poprvé promluví až ve 38. minutě.

Tajemství rozmarného léta

Menze nechtěl film natáčet! Přesvědčil ho až kameraman, který neměl na sunar pro syna! „Kdy jsem dodělal film Ostře sledované vlaky, měl jsem dost peněz a nechtělo se mi dělat nic. Pak za mnou přišel Václav Nývlt a přinesl mi scénář k Rozmarnému létu. Já tu knihu znal, ale vrátil jsem mu to s tím, že se to filmem dá jenom zkazit a že to dělat nechci. On na to, že když to nebudu já, netočí to někdo jinej,“ zavzpomínal Menzel.

Pak ale potkal svého spolupracovníka, kameramana Jaromíra Šofra, který byl čerstvě ženatý a navíc se mu narodil syn. „Řekl mi, že nemá co dělat, že z platu, který bere na Barrandově, rodinu neuživí, a že jsem blbec, když takovou práci nechci dělat. Tak jsem tedy zašel za Nývltem a zeptal se ho, jestli ta pozice je ještě volná. Že to musím natočit, aby měl Šofr na sunar pro synáčka.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.