Houby v lednu?Jasně! Rovnou 3,5 kila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Houby v lednu?Jasně! Rovnou 3,5 kila!

A pak že houby v zimě nerostou, Jan Dedera jich včera našel 3,5 kila!
A pak že houby v zimě nerostou, Jan Dedera jich včera našel 3,5 kila! (pro Aha! – Michal Polášek)

NOVÝ JIČÍN – Jít v lednu do lesa na houby? Ano, proč ne, vždyť se podívejte na teploměr! Houby opravdu stále ještě rostou. Jan Dedera z Nového Jičína jich nyní našel 3,5 kila! Může za to extrémně teplá zima, houby mají totiž v podhoubí teplo jako na podzim.

Pokud byl ale předtím mráz, můžete se otrávit!

A teploty vysoko nad nulou podle meteorologů zůstanou až do konce ledna. V tom případě budeme moct na houby vyrazit i v únoru!

Jan Dedera včera našel plnou tašku čirůvek dvoubarvých na louce u kopce Svinec. „Chodím tam každý den se psem na procházku a vždycky něco najdu. Tentokrát to ale bylo opravdu hodně. Byly trochu schované pod sněhem, ale bezpečně jsem je poznal,“ usmívá se nad svým nečekaným přilepšením do jídelníčku šťastný houbař.

„Příroda je celá popletená, dokonce rostou i pampelišky. Houby nejsou výjimkou,“ vysvětluje mykolog Jaromír Duráček. „Člověk se musí obětovat a pořádně hledat. Je jich teď dost, chce to jenom trochu času a štěstí,“ říká Dedera.

„Letošní rok je pro houbaře opravdu mimořádný, s něčím takovým jsem se nesetkal za celý svůj život,“ tvrdí nestor České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha (78).

Ale pozor, ne všechny houby jsou jedlé a navíc hrozí další nebezpečí – a to mírná otrava z hub, které přešly mrazem. „Pokud houby sbíráme zmrazené a doma rozmrznou, tak je to v pořádku a nehrozí žádné nebezpečí. Pokud ale houby prošly mrazem a my je sebereme rozmrznuté, hrozí lehká otrava. Je to stejné, jako když rozmrazujete a znovu zmrazujete maso,“ varuje Smotlacha.

V lese nyní můžete najít nejen pozdní druhy hub, ale i houby, které normálně rostou na přelomu léta a podzimu. „Do mykologické společnosti nám ještě teď dokonce přinesli hřibovité houby a dokonce dva klouzky,“ diví se Miroslav Smotlacha. A podle něho se houbaři mají ještě na co těšit. „Pokud teplota zůstane, budou možná houby růst i v únoru,“ dodává.

Jaké houby rostou?

  • Hlíva ústřičná
  • Čirůvka dvoubarvá
  • Čirůvka fialová
  • Některé druhy hřibovitých hub
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.