Z ledních medvědů se stávají kanibalové | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Z ledních medvědů se stávají kanibalové

Nemá na vybranou, pokud chce přežít, musí se stát kanibalem.
Nemá na vybranou, pokud chce přežít, musí se stát kanibalem.

WASHINGTON – Říši zvířat postihla od vymření dinosaurů snad největší tragédie. Lední medvědi na severním pólu se začínají požírat navzájem! Důvod?


Tohle způsobila změna klimatu!

Kvůli globálnímu oteplování tají na severním pólu ledovce a lední medvědi nemohou lovit tuleně, kterými se normálně živí. Mají tedy jen dvě možnosti - zemřít hlady, nebo se požírat navzájem.

Americká vláda už zařadila Ursus maritimus čili ledního medvěda, kterého na světě žije už jen 25 000 exemplářů, do programu ochrany živočišných druhů před vymřením. „Máme vážné obavy, že vymřou,“ říká americký ministr Dirk Kempthorne.

A prognózy vědců jsou skutečně katastrofické: třetina arktické ledové plochy zmizí do 70 let. Což znamená to nejhorší. Vyhladovělí medvědi, kteří nebudou moci lovit, se požerou navzájem. Už v roce 2004 přírodovědci zaznamenali případ, kdy medvědici společně s jejími dvěma malými mláďátky sežrali příslušníci stejného živočišného druhu.
„Takové chování bylo dříve nemyslitelné. Ani po vzájemných soubojích mezi smečkami zraněné zvíře ostatní nesežrali,“ říká profesor Klaus Eulenberger ze zoo v Leipzigu.

A co je nejhorší! Po extrémně teplém roku 2006 se klima na Arktidě začalo oteplovat dvakrát rychleji než ve zbytku světa.


Autor: (šum)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.