Největší géniové v dějinách! V čem se chovali jako největší cvoci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší géniové v dějinách! V čem se chovali jako největší cvoci

Vzbuzuje ve vás pohled do chemické laboratoře hrůzu a naskakuje vám husí kůže? Naštěstí ale existují lidé, pro které tohle místo představuje ráj na zemi. Otázka je, nakolik jsou normální…
Vzbuzuje ve vás pohled do chemické laboratoře hrůzu a naskakuje vám husí kůže? Naštěstí ale existují lidé, pro které tohle místo představuje ráj na zemi. Otázka je, nakolik jsou normální…

PRAHA – Taky se vám stává, že už při vyslovení pojmu »věda« se vám začnou nebezpečně klížit víčka a do pár minut usínáte? Deník Aha! se vás pokusí přesvědčit, že věda může být nejen fascinující dobrodružství, ale úctyhodní vědci a vynálezci byli občas i pěkně praštění »týpci«!


Víte, proč Einstein zapomněl, kde bydlí, nebo proč měl Tycho de Brahe umělý nos? A že slavná nositelka Nobelovy ceny Marie Curie-Sklodowská bydlela v zaplivané sklepní díře?


Albert EinsteinKliknutím zvětšete

> Kdo to byl: Německý teoretický fyzik, žil v letech 1879 – 1955.
> Čím se proslavil: Jeden z největších vědců všech dob, mezi jeho nejvýznamnější objevy patří obecná teorie relativity (učí se sice v každé škole, ale víte, co vlastně znamená?). Je nositelem Nobelovy ceny a v roce 1999 byl zvolen Osobností 20. století.
> Proč nebyl úplně normální: Už ve dvanácti letech prý prohlásil, že objasní největší záhady světa, kupodivu mu to ale ve škole moc nešlo. Postupně jeho genialita vyplavala na povrch, ovšem v praktickém životě byl naprosto nepoužitelný ťulpas! Například když musel utéct do Ameriky, tak musel první dny volat cestou domů své sekretářce, aby mu řekla, kde vlastně bydlí, jelikož do jeho přeplněné hlavy se údaj o novém bydlišti prostě nevešel! Taky odmítal nosit ponožky, nerad si stříhal nehty na nohou a šekem na spoustu peněz si založil rozečtenou vědeckou práci…

Johannes KeplerKliknutím zvětšete

> Kdo to byl: Německý astronom, žil v letech 1571 – 1630.
> Čím se proslavil: Využil svých výborných matematických znalostí k tomu, aby ukázal, že se planety kolem Země pohybují v protáhlých kruzích (elipsách).
> Proč nebyl úplně normální: Bohužel sám sebe viděl asi spíš jako spisovatele sci-fi. Napsal totiž povídku, kde jeho maminka vystupovala jako čarodějnice, která se setkala s bytostmi z Měsíce. Vybral si pro to ovšem špatnou dobu, takže jeho nebohou starou matičku kvůli tomu zatkli a mučili jako čarodějnici. Hodný synek se pěkně zapotil, než oběhal všechny své vlivné známé, aby ji z toho vysekal! Historie už nepraví, jestli chudák paní věděla, kdo jí do vězení pomohl…

Tycho de BraheKliknutím zvětšete

> Kdo to byl: Dánský astronom, působil stejně jako Kepler i v Praze, na dvoře císaře Rudolfa II., žil v letech 1548 – 1601.
> Čím se proslavil: Byl nejpřesnějším pozorovatelem hvězdné oblohy před vynálezem dalekohledu a také vynikajícím konstruktérem astronomických přístrojů.
> Proč nebyl úplně normální: Byl to pěkný pruďas, kvůli jakémusi matematickému výpočtu vyzval ve svých devatenácti letech jednoho z odpůrců své teorie na souboj. Soupeř mu mečem usekl špičku nosu, asi aby ho už nikdy nestrkal nikam, kam nemá... Až do konce života nosil »nosní protézu« ze slitiny mědi a stříbra, hádat se však nepřestal, dokonce se poškorpil s dánskou královskou rodinou tak, že svou vlast musel opustit!

Isaac NewtonKliknutím zvětšete

> Kdo to byl: Anglický matematik, fyzik, astronom a filozof, žil v letech 1642 – 1727.
> Čím se proslavil: Položil základy klasické mechaniky (to jsou ty známé zákony setrvačnosti, síly, akce a reakce) a je rovněž autorem teorie gravitace. Prostě mu spadlo na hlavu to pověstné jablko, pamatujete?
> Proč nebyl úplně normální: Na studiích se protloukal, jak mohl, dokonce si přivydělával tím, že vynášel nočníky svým učitelům, jelikož na koleji nebyly záchody! Navzdory vší své inteligenci to byl strašně nepříjemný a nerudný chlap, zasmál se prý jen jednou v životě. Jako by si ve své protivnosti a nespolečenskosti liboval. Jednomu ze svých přátel dokonce poslal dopis, že už se s ním ani s nikým jiným nikdy nechce setkat. Těžko říct, proč to udělal, když se za rok poté ozval a dělal jakoby nic…

Marie Curie-Sklodowská Kliknutím zvětšete

> Kdo to byl: Polská vědkyně, žila v letech 1867 – 1935.
> Čím se proslavila: Její výzkumy v oblasti fyziky a chemie byly fenomenální, známe ji ale především díky tomu, že objevila dva nové chemické prvky, radium a polonium. Je také autorkou teorie radioaktivity, na své výzkumy doplatila životem, protože na účinky ozáření zemřela. Její poznámky jsou radioaktivní dodnes!
> Proč nebyla úplně normální: Byla vážně do vědy tak »zažraná«, že by pro ni obětovala cokoliv. Nejdřív sedm let dřela, aby si vydělala na studia, často musela volit mezi tím, jestli si koupí jídlo, nebo uhlí do kamen. To vše navíc v době, kdy společnost sdílela názor odborníka na výzkum mozku, který prohlásil, že chytrá žena je stejně častý jev jako gorila s dvěma hlavami. Bídu pak sdílela i se svým manželem Pierrem, bydleli v Paříži v chatrči s hliněnou podlahou, kde bychom se dneska báli nechat i kolo…


Autor: (sch)
Foto: Isifa, archiv

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.