Spravedlnost po Česku: Mladík (17) byl neprávem ve vězení půl roku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Spravedlnost po Česku: Mladík (17) byl neprávem ve vězení půl roku!

Identikit skutečného pachatele
Identikit skutečného pachatele (ČTK - Stanislav Peška, Policie ČR)

Dávejte pozor, kam si sedáte. I takováto nicotnost vás může totiž stát několik měsíců života a nepříjemnou zkušenost nevinného s cejchem brutálního násilníka za mřížemi. Své o tom ví mladík (17) z Karlových Varů.

Stačilo jen to, aby si v tramvaji sedl na místo, na němž krátce před ním seděl skutečný zločinec, který v Praze znásilnil a okradl tři ženy. Jedné z obětí surovce připomínal, a tak to oznámila policii. Její svědectví a fakt, že služební pes na mladíkovi našel pachovou stopu útočníka, která na něm ulpěla cestou v tramvaji, rozhodly. Přitom testy DNA, které jsou podle odborníků naprosto neomylné a které svědčily ve prospěch mladíka, policii ani justici nezviklaly. Nevadilo ani to, že útočník měl mluvit se slovenským přízvukem a že znalci měli pochybnosti. Nakonec ale právě DNA po půl roce pravého pachatele, který byl v evidenci za loupež, odhalila. Mladík byl z nespravedlivého výkonu trestu propuštěn 21. září.


Kde se stala chyba?

Podle Nejvyššího soudu jsou pachové stopy jen podpůrným důkazem, nemohou být jediným. Kdo za trestuhodný omyl může? „Chyba se stala v hodnocení předložených důkazů. Případ prochází rukama vyšetřovatele, dozorujícího státního zástupcem, soudce, eventuálně odvolacího senátu,“ říká právník Ondřej Závodský. Faktem je, že za konečný verdikt nese zodpovědnost soudce. Co ho za justiční omyl čeká? Z Okresního soudu v Karlových Varech, který mladíka poslal za mříže, se nikdo k případu včera vyjádřit nechtěl a tiskový mluvčí prý právě onemocněl.


Co bude dál?

Pocit křivdy si mladík ponese celý život. Měsíce strávené ve vězení mu také nikdo nevrátí. Jedinou náplastí mu může být finanční odškodnění. „V první řadě má nárok na náhradu ušlého výdělku za dobu, kdy byl ať už ve vazbě či ve výkonu trestu. Má ale také nárok na poměrně výraznou částku jako náhradu škody za nemajetkovou újmu,“ dodává Závodský. Jak vysoká částka to může být, ale není jednoznačné. V případě vazby dostanou nespravedlivě uvěznění mezi 500 a 1500 Kč za den strávený za mřížemi. V takovém případě by si mladík přišel až na 270 000 Kč.


Tohle mu přišili

Mladík měl pykat za znásilnění dvou žen na Praze 6 a znásilnění ženy (28) v pražském Střížkově, té také ukradl kromě jiného tři kila svíčkové. Ženy bil a držel jim na krku nůž. Za čin byl nakonec odsouzen Marek Slíva (26). Dostal osm let a jako sexuální deviant ústavní léčbu. Proti verdiktu se odvolal.

Přečtěte si
winterfreshka
29. 11. 2012 • 09:35

Soud a policajty,kteří byli za toto zodpovědni??!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.