Kateřině Brožové hrozí zatčení: Za podněcování k rasismu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Kateřině Brožové hrozí zatčení: Za podněcování k rasismu!

Kateřina Brožová
Kateřina Brožová (Aha! – Marek Pátek, Pavel Machan)

Herečka Kateřina Brožová by si měla lépe vybírat své role. Kvůli filmu Bastardi III teď může mít velké problémy, protože jeho režisér Tomáš Magnusek byl přímo v kině zatčen. Důvodem bylo údajné podněcování z rasové nesnášenlivosti. 

Překvapení diváci byli zprvu zaskočeni, ale několik z nich se pak Magnuska nahlas zastali. „Bylo to pro mě příjemné překvapení a důkaz toho, že lidi na rozdíl od kritiků pochopili, že svým filmem k žádné rasové nesnášenlivosti nepodněcuji, ale naopak chci podnítit diskuzi o tom, co se na severu Čech dnes a denně odehrává. „Pokud o tom nezačneme mluvit bez příkras, pokrytectví a politické korektnosti, nic se nevyřeší,“ říká Tomáš Magnusek.


Celý zásah policie nebyl skutečný, ale dopředu připravený. Producent jím chtěl reagovat právě na reakce kritiky, která jeho film obvinila z rasismu vůči Romům, kteří v něm hrají významnou roli.

Právě to je podle producenta a režiséra Tomáše Magnuska důvod, proč si jeho Bastardi III vysloužili ihned po uvedení do kin nálepku „rasistického“ filmu. Za snímkem přitom stojí jak sami Romové, tak plejáda známých herců, kteří v něm hrají – Kateřinou Brožovou a Tomášem Töpferem počínaje, Ilonou Svobodovou konče.

„Faktem je, že trilogie Bastardi je v současné české produkci výjimečná tím, že se otevřeně vyslovuje k problémům dneška. Zatímco většina dnešních filmů se aktuálním problémům vyhýbá, Bastardi se otevřeně vyjadřují k problematice rušení zvláštních škol a integrace jejích problematických žáků do běžných základních škol. A právě to je asi trnem v oku intelektuálům, kteří Severními Čechami nejspíš nikdy ani neprojížděli,“ zastává se Bastardů herečka Ilona Svobodová.

Jen pro připomenutí – trilogie Bastardi pojednává o učiteli zvláštní školy, jemuž tři žáci brutálně zavraždí sestru a on vezme spravedlnost do svých rukou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.