Alkoholový rekordman! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Alkoholový rekordman!

Josef Pomajbík drží bylinkový exponát, který je z jižní Afriky. Zázračné bylinky v zeleném nálevu pomáhají léčit neplodnost.
Josef Pomajbík drží bylinkový exponát, který je z jižní Afriky. Zázračné bylinky v zeleném nálevu pomáhají léčit neplodnost.

VÁPENKY – Bydlí v jedné z nejmenších obcí na Hodonínsku a doma skrývá jednu z největších světových sbírek destilátů! Josef Pomajbík (73) má ve svém sklípku ve Vápenkách absolutní poklad.


Josef Pomajblík: Kořalky s hady, ještěrkami…

Přesněji řečeno 1100 destilátů z celého světa.

Vedle půllitrových lahví pravé slivovice či meruňkovice tu narazíte třeba na pálenky z Číny, Indonésie, z celé Evropy anebo afrických zemí. V některých z nich podle domorodého zvyku »spí« třeba hadi, jinde jsou v kořalce zality kouzelné byliny jako symbol věčného zdraví. „Sbírám destiláty rovných čtyřicet let,“ chlubí se sběratel. V jeho sklípku najdete jak půllitry, sedmičky, litrovky, také ovšem lahve pěti i desetilitrové. U nás jde stoprocentně o největší sbírku svého druhu, ve světě přinejmenším o velmi ojedinělou. Chybí tu snad jedině whiskola, tedy směs Kolalokovy limonády a whisky z Limonádového Joea. „Žádnou z ohnivých vod ale nesmím ochutnat,“ podotýká sběratel. Sbírka by tak podle něj byla znehodnocena.


Autor: (jč)
Foto pro Aha!: Hynek Zdeněk

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.