David Rath obviněn z korupce: Pod podlahou měl 30 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

David Rath obviněn z korupce: Pod podlahou měl 30 milionů!

David Rath
David Rath (Aha! – Martin Přibyl, Dan Černovský, ČTK, ara)

Středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath čelí závažnému obvinění z korupce a poškozování zájmu EU. Zadržení Davida Ratha proběhlo v pondělí večer a součástí rozsáhlé razie bylo i zadržení dalších sedmi osob, tří žen a čtyř mužů. Přímo Rath je obviněn z podplácení a přijetí úplatku. Podle aktuálních informací byla zadržena též ředitelka kladenské nemocnice a Rathova blízká spolupracovnice Kateřina Pancová, ta je vystavena obvinění z úvěrového podvodu.

30 milionů schovával David Rath v podlaze!

Hned poté, co byl středočeský hejtman David Rath zadržen protikorupčním komandem, kriminalisté prohledali jak budovu hejtmanství, tak jeho dům. Tam na ně čekalo překvapení. V podlaze totiž našli 30 milionů korun v hotovosti! Obvinění Davida Ratha tak nabývá i pro veřejnost konkrétních obrysů.

Ačkoliv se David Rath nechal slyšet, že o penězích v krabici nevěděl a myslel si, že je uvnitř dar od známých v podobě láhve vína, nikdo už mu nevěří. 

David Rath má smůlu, jde po něm Lenka Bradáčová, které se říká Český Cattani!

Velmi těžké to bude mít David Rath u soudu, státní zástupkyní není nikdo jiný, než neohrožená Lenka Bradáčová, které se přezdívá kvůli její nesmlouvavosti a neoblomnosti Český Cattani nebo také Cattani v sukních. K obvinění Davida Ratha bude patrně přistupovat s ještě větší razancí než k předchozím závažným kauzám, jako byl případ malého Honzíka Rokose, jehož zabila vlastní matka nebo kauzu Mostecké uhelné.

David Rath a korupce? Politický útok, tvrdí středočeský hejtman

Z korupce a ovlivňování veřejných zakázek je obviněno dalších sedm lidí. David Rath dle prvotních reakcí vše bere jako politický útok na svou osobu. 

"V pondělí jsme zatkli osm lidí, pět mužů a tři ženy. Jsou podezřelí či už obvinění z trestných činů poškození zájmů Evropské unie, korupce (podplácení a přijetí úplatku), sjednání výhody při zadání veřejné zakázky,“ řekla deníku Právo státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Korupce souvisí údajně s financováním středočeského zdravotnictví

Zatčení Davida Ratha pravděpodobně souvisí s financováním středočeského zdravotnictví, především s předraženými nákupy v Centru akutní medicíny v Kladně.

"Jste od rána asi pátý, kdo chce na telefon paní ředitelku Pancovou, měla dnes být v Motole. O zásahu jsem se dozvěděl z internetu," řekl Blesk.cz její obchodní náměstek Jaroslav Pokorný.

Zadržena i Kateřina Pancová, blízká spolupracovnice Davida Ratha

Kateřina Pancová je podezřelá z úvěrového podvodu. Kateřina Pancová dlouhodobě patří mezi nejbližší spolupracovníky Davida Ratha.

Dokonce byla donedávna Rathovou sousedkou a na společenských akcích spolu byli vídáni poměrně často. Z Hostivice, kde David Rath žije se však odstěhovala.

Hejtman byl zbaven imunity

David Rath se podle všeho musel nechat nachytat přímo na švestkách. Jinak by ho totiž policie zadržet nemohla. Ústava totiž říká, že poslanec může být zatčen pouze bezprostředně při páchání trestného činu, například při přebírání úplatku.

Protikorupční policie se Rathovým případem zabývala už od podzimu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) o Rathově zatčení věděla už včera večer. Bezprostředně potom vydala souhlas s jeho odevzdáním soudu. I podle ní byl Rath zadržen bezprostředně po spáchání trestného činu.

David Rath je podezřelý v případu, kde jde o poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhody při veřejné zakázce. Informaci o svém rozhodnutí Němcová předala předsedovi mandátového a imunitního výboru, který žádost projedná a podá zprávu Sněmovně. Sněmovna na své následující schůzi rozhodne, zda poslance ke stíhání vydá.

Co říká ústava?

Poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při páchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Příslušný orgán je povinen zadržení ihned oznámit předsedovi komory, jejímž je zadržený členem; nedá-li předseda komory do 24 hodin od zadržení souhlas k odevzdání zadrženého soudu, je příslušný orgán povinen ho propustit. Na své první následující schůzi komora rozhodne o přípustnosti stíhání s konečnou platností.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.