Život pod dohledem: Vědí o každém vašem kroku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Život pod dohledem: Vědí o každém vašem kroku!

Ceníte si svého soukromí? Tak radši nečtěte dál! Jinak se dozvíte, že na vás každý den upírají své čočky desítky pouličních kamer. Nebo že váš mobilní telefon vás dokáže nejen poslouchat, ale i odposlouchávat.


Myslíte si, že o vás nikdo nic neví? Omyl!
Mohou znát každou minutu vašeho života.

A taky že u nás není jediné místo, kde by vás nešlo během chvíle vypátrat. Protože aniž byste chtěli, neustále za sebou trousíte stopy, které může zkušený špion posbírat, a nemusí se ani zvednout od počítače. Pod přísným dohledem jste třeba i při ranní cestě do práce...

Po celém světě

Pomocí mobilu
Celá republika je doslova poseta tisícovkami antén, přes které se přenáší signál mobilních telefonů. A váš telefon si s některou z těch nejbližších neustále »povídá«. Podle toho vás může operátor najít během několika vteřin.
Co se špion dozví?
Od počítače v telefonní centrále není těžké zjistit, přes kterou anténu je váš telefon právě přihlášený, a kde jste tedy vy. Jak se pohybujete, vysílače si vás předávají a na pomyslné mapě se tak rýsuje vaše cesta. Váš mobil je prý možné zaměřit s přesností několika desítek metrů.

Při výběru peněz

Bankomaty
Bankomatů jsou na českých ulicích stovky a tisíce. Teměř každý z nás si občas pár stokorun vybrat potřebuje, a tak některý bankomat využije. V tu chvíli se prozradí.
Co se špion dozví?
Každým výběrem z vašeho účtu okamžitě a přesně zjistí, kde se právě nacházíte. U téměř každého bankomatu je kvůli riziku loupeží navíc ještě bezpečnostní kamera, díky níž vás může třeba ostraha banky bez problému identifikovat.

V obchodě

Platební terminály
Také občas v obchodě platíte místo penězi malou plastovou kartičkou, které se dnes trochu nepřesně říká »kreditka«? Věřte, že po každé transakci za sebou zanecháte velice podrobnou stopu.
Co se špion dozví?
Nejen to, co jste si koupili a kolik za to zaplatili. Přesné údaje získá i o prodejně, kterou jste právě navštívili. Sérií nákupů v jednom dni mu tak dáte poměrně přesný obrázek o tom, kde se pohybujete, co rádi jíte nebo kam chodíte na kafe.

Na silnici

Dopravní kamery
Dnes už dokáží nejen přenášet obraz na policejní dispečink a měřit rychlost. Nejnovější systémy totiž umějí i přečíst espézetku projíždějícího auta a uložit ji jako číslo do počítačové databáze.
Co se špion dozví?
Při trošce šikovnosti je schopný zmapovat vaši cestu autem. Síť kamer sice není příliš hustá, ale před jejich skleněnýma očima se neschováte ani na silnici.

Na ulici

Bezpečnostní kamery
Rostou v ulicích jako houby po dešti, i když je většina lidí ani nezaznamená. Většinou totiž svým tvarem připomínají lampy zavěšené na budovách nebo sloupech. Zkuste se kolem sebe rozhlédnout na frekventované ulici, určitě uvidíte alespoň jednu.
Co se špion dozví?
Ve větších městech je síť kamer tak hustá, že vás operátor může sledovat doslova krok za krokem. Lidově se říká, že si vás »podává« z jedné kamery na druhou. Obraz z kamery lze samozřejmě nahrávat, takže z vaší procházky po městě by se dal sestříhat pěkný biják. A nemyslete, že by měl kvalitu němého filmu z počátku dvacátého století. Naopak, kamery dokáží přiblížit i ty nejjemnější detaily.

Budoucnost patří čipům

Už dnes chodí po světě desítky, možná stovky lidí, kteří si dobrovolně nechali pod kůži implantovat čip velikosti rýžového zrnka. Ten umí uchovávat nejrůznější osobní informace, které se dají i na dálku elektronicky přečíst. Kromě identifikačních údajů jeho nositele mohou nést třeba záznamy o jeho zdravotním stavu. A právě čipům se předpovídá velká budoucnost. Za deset, možná dvacet let budou pro člověka stejně »povinné« jako dnes třeba mobil nebo platební karta. A tím se otevře brána pro téměř neomezené a nenápadné sledování jednotlivců.

Špehovat vás mohou i vaši blízcí! A nebo vy je! Nemusíte ani platit soukromého detektiva!

Pomocí mobilního telefonu
Jeden z českých operátorů už dnes nabízí službu dálkového sledování mobilního telefonu. Pokud si například nejste jisti, jestli vaše manželka skutečně šla s kamarádkou do divadla, a ne za milencem, máte vynikající příležitost to zjistit.
Ještě dokonaleji pracují miniaturní prográmky pro nejnovější mobily. Pokud je v nestřežené chvíli nahrajete do telefonu své »oběti«, dokáží na povel odposlouchávat všechno ve svém okolí. Na »napíchnutý« telefon pak stačí poslat tajnou »esemesku«, která ho spojí s vaším přístrojem. Odposlouchávaný si ničeho nevšimne, protože jeho telefon se chová stále jako vypnutý. Vy ale slyšíte úplně všechno.

Pomocí počítače
Jeden jediný malý program stačí i počítačovému začátečníkovi k tomu, aby špehoval své přátele nebo rodinu. Budoucí oběti sledování stačí nepozorovaně vložit do jeho počítače malinký a nenápadný program, který se dá jednoduše a zdarma pořídit na internetu. Elektronický špeh pak zaznamená všechno, co se v jeho hostiteli děje. Zapíše si tedy všechny zmáčknuté klávesy, pohyby myši, navštívené internetové stránky a spoustu dalších citlivých informací. Ty může potom poštou poslat na špionovu adresu.

I špioni soutěží o ceny…
… ale rozhodně se jimi nemůžou chlubit!

Soutěž jménem Big Brother Awards o nejpodlejšího špeha mezi státními institucemi a soukromými firmami dorazila i k nám. Minulý týden si při vyhlašování mohly anticenu převzít například České dráhy za sběr osobních údajů cestujících nebo ministerstvo financí za zavedení daňových identifikačních čísel (DIČ). Ta totiž obsahují rodná čísla jednotlivých podnikatelů a dávají tak veřejnosti do rukou velmi citlivý údaj. Zvláštní ocenění získala i společnost Czech Credit Bureau, která pro různé finanční instituce shromažďuje osobní údaje nejen o dlužnících, kteří nesplácejí své půjčky, jak by měli. V její databázi se vedle neplatičů objevují i řádně splácející lidé, kteří si vzali jakoukoliv půjčku nebo úvěr.


Autor: Jan SKÁLA

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.