Takhle vznikl náš svět! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Takhle vznikl náš svět!

ilustrační foto - Z poletujících kusů hmoty později vzniknou planety. Před 4,5 miliardami let vznikla naše sluneční soustava.
ilustrační foto - Z poletujících kusů hmoty později vzniknou planety. Před 4,5 miliardami let vznikla naše sluneční soustava. (: internet)

BERLÍN – Díváme se na zrození světa... Mraky z prachu, plynu a vířících kusů hmoty se ženou gigantickou rychlostí okolo ohnivé koule, která je k sobě přitahuje jako obří magnet. Tohle je skupenství látek, z něhož před 4,5 miliardami let vznikl náš pradomov.

Prostřednictvím počítačové grafiky vytvořili vědci obrázky vzniku naší sluneční soustavy. Jak z takového vesmírného zmatku mohly vzniknout planety? Vířící kusy hmoty se shlukly do jádra. Některé se srazily s plynovými mračny. Tak vznikly plynové planety: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun. Zbývajících pět planet – Merkur, Venuše, Mars, Pluto a naše Země – vzniklo z kovů a hornin. Z ohnivé koule ve středu naší soustavy se pak „zrodilo“ Slunce. A jak vznikl Měsíc? Ze vzájemné srážky Prazemě s malou, již neexistující planetou! Sutiny byly po téhle srážce vymrštěny do oběžné dráhy kolem Země a pevně se stmelily...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.