Exministr Vít Bárta: Na výlet vládním autem! I s bicykly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Exministr Vít Bárta: Na výlet vládním autem! I s bicykly!

Řidič ukládá batoh do nacpaného kufru vládního auta a Bárta v džínách a mikině nasedá.
Řidič ukládá batoh do nacpaného kufru vládního auta a Bárta v džínách a mikině nasedá. (Aha! – Martin Přibyl, Alexandr Malachovský)

Jeden z nejbohatších politiků, poslanec za Věci veřejné Vít Bárta (37), už několik týdnů není ministrem dopravy. Přesto se ale na víkendový cyklistický výlet do jižních Čech s manželkou Kateřinou Klasnovou (33) vydal ministerským audi.

Na vládní fáro i s řidičem má sice podle pravidel nárok tři měsíce po skončení funkce, je ale otázka, jestli ho potřebuje. Mnohým by totiž mohlo ležet v žaludku, že ve svém majetkovém přiznání vykázal za poslední tři roky zisk více než 30 milionů korun. Jako ministr šetřivé vlády navíc škrtal, kde se dalo…

Bárta v tom problém nevidí. „Můj soukromý vůz, kterým jsem jezdil i po dobu ministrování, je v opravě, a proto jsem použil služební,“ zdůraznil pro Aha! a dodal, že své příjmy z politiky pravidelně posílá na dobročinné účely. Soukromým vozem zřejmě myslel své maserati, kvůli němuž před necelým rokem přišel o řidičský průkaz. Kromě toho, že by si nemohl sednout za volant, by na jeho střechu zároveň těžko naložil jízdní kola.

Problematické je ale hlavně to, že milionář na zcela soukromou akci jede za státní peníze. To je proti srsti například premiéru Petru Nečasovi (ODS). „Je na každém ministrovi, nakolik chce využívat služební auto. Třeba premiér pro soukromé účely používá svůj vlastní automobil,“ řekl Aha! vládní mluvčí Jan Osúch.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.