Největší skandály Miss: Záhadné zmizení Jana Moťovského | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Největší skandály Miss: Záhadné zmizení Jana Moťovského

2006: Slavnostní otevření Gottlandu.
2006: Slavnostní otevření Gottlandu. (Dalibor Puchta)

Zmizení zámožného podnikatele Jana Moťovského (39), které způsobilo počátek totálního krachu Miss ČR, je rozhodně tím největším a nejděsivějším skandálem, který soutěž krásy kdy potkal.

Vše začalo přitom naprosto nevinně. Moťovský vstoupil do veřejného života v roce 2006, když založil muzeum Karla Gotta Gottland ve zpěvákově bývalé vile v Jevanech u Prahy. To mu ale nestačilo a o rok později na počet této největší české celebrity zakládá i restauraci s názvem Gott Gallery Restaurant.

V té době už se přátelí s dosavadním majitelem agentury vlastnící práva na Miss ČR Art Production K/2, nebo – li APK/2 Milošem Zapletalem, který už tehdy zřejmě cítil, že zlaté časy Missích soutěží pomíjejí. Nebylo proto velkým překvapením, že soutěž, respektive agenturu, která ji pořádá, v březnu 2008 Moťovskému odprodal za několik desítek milionů korun. „Jsem obchodník, věřím, že se ta investice časem vrátí a bude z toho zisk,“ okomentoval tehdy transakci Moťovský.

Moťovský dlouho šéfem nebyl

Jenže z Miss ČR ve své stáji projektů neradoval dlouho. Z počátku srpna téhož roku čerstvý majitel soutěže krásy vycestoval na obchodní jednání do Francie, údajně s obchodníky ruské národnosti, kde beze stopy zmizel. Ačkoliv po něm bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání, už ho nikdo nikdy nenašel.

Od té doby to začalo jít s jeho projekty z kopce, Miss ČR nevyjímaje. Navíc se Moťovského manželka Kateřina pustila do soudního sporu o opatrovnictví majetku s manželovým bratrem Romanem Moťovským, což situaci zkomplikovalo ještě víc.

Za Miss zaplatili 38 milionů

Dva měsíce po podnikatelově zmizení se tak v médiích objevuje zpráva, že Kateřina Moťovská soutěž prodává. Ta se ukazuje později jako pravdivá a za 38 milionů, z nichž Moťovská prý pokryje manželovy dluhy, ji odkupuje developerská společnost Central Group. Její vedení si ale zároveň uvědomuje, že stavět byty není to samé jako řídit soutěž krásy, a tak na scénu znovu vrací Miloš Zapletal jako odborný poradce a do nových rolí se dostávají i Jiří Adamec jako ředitel a Taťána Kuchařová jako prezidentka Miss ČR.



Jen málokdo už tehdy věřil, že by se z takového zmatku mohla postavit Miss ještě na nohy. A nepostavila. Prapodivné charitativní česko-slovenské provedení soutěže odmítla vysílat Nova, která dala přednost Zapletalově úhlavní nepřítelkyni Michaele Maláčové, a v České televizi, jenž pořad poté odvysílala, se pak ukázalo, že to je propadák, který srazil celou soutěž k zemi.

Všechno bere Maláčová

Počátkem května 2010 se Central Group rozhodla tedy oslovit úspěšnou Michaelu Maláčovou, aby šéfovala i jejich soutěži krásy. Maláčová tedy Miss ČR převzala a definitivně ji vymazala heslem „Jedna soutěž-jedna miss“ z povrchu zemského.

O nic lépe nedopadly ani další projekty Jana Moťovského. Gott Gallery Restaurant ohlásil svůj konec počátkem ledna 2009, Gottland byl zavřený na konci února 2009. Sám podnikatel i po dlouhých soudních tahanicích nebyl stále uznán za mrtvého.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.