Operace zachránila Matýskovi život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Operace zachránila Matýskovi život!

Veterinářka Milena Krátká připravuje kocourka na operaci.
Veterinářka Milena Krátká připravuje kocourka na operaci. (Aha!: Kateřina KALIBÁNOVÁ)

PRAHA – Poloslepý kocour (12) měl nakonec štěstí. Zřejmě kvůli nemocnému oku se ho původní majitel zbavil a černý kocour se toulal po Praze 10. A kdyby ho nenašla Olga Tomšová, těžko by s takovým postižením přežil.

Paní Tomšová se rozhodla zaplatit kocourovi, kterého pojmenovala Matýsek, operaci na veterinární klinice. „Všimla jsem si, že má jedno oko vystouplé a zakalené. Pokusila jsem se kocourka chytit. Byl nejprve plachý a vyděšený, ale nakonec se mi ho podařilo odvézt na veterinu,“ popsala deníku Aha! Olga Tomšová. K odchytu kocoura pomohl kuřecí řízek nastražený v přepravce.

Veterinární lékaři zjistili, že kocour trpí vlastně lidskou nemocí. „Má zelený zákal a na oko už dávno nevidí,“ konstatoval oční specialista. Nemoc je způsobena očním tlakem, který »vytlačuje« oko z důlku. Zvířeti způsobuje velmi silné bolesti hlavy, podobné, jaké zažívají lidé při migréně. „Zelený zákal může v oku vzniknout třeba jako následek zranění,“ uvedla jednu z možností veterinářka Milena Krátká z kliniky v Horoměřicích. Další možnost je rakovinový nádor, který na oko zevnitř tlačí. Tuto nemoc naštěstí vyloučilo sonografické vyšetření.

Aby kocourek netrpěl, bylo nutné oko vyjmout. Veterinářka píchla Matýskovi anestézii a samotný zákrok trval tři čtvrtě hodiny. Matýsek se ale z narkózy probral až po deseti hodinách. „Hluboká anestézie je v těchto případech nutná. Operace zasahuje nervová vlákna, která vedou do mozku, a je nutné, aby zvíře zůstalo co nejdéle v klidu,“ vysvětlila veterinární lékařka.

Matýsek se po probuzení motal a padal, ale jeho první nejisté kroky vedly hned k misce se žrádlem. Kuřecí řízek opět zabral!

12.9.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.