V Kutné Hoře volili do Senátu i jezevčíka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

V Kutné Hoře volili do Senátu i jezevčíka!

Vhodit lístek do urny a natáhnout ruku pro pár stovek. Tak to vypadalo před některými volebními místnostmi.
Vhodit lístek do urny a natáhnout ruku pro pár stovek. Tak to vypadalo před některými volebními místnostmi. (ČTK, Jan EXNER)

Kšeftování s hlasy, protesty a recese. I takovou tvář měly páteční a včerejší volby do Senátu a obecních zastupitelstev. Zatím neznámí lidé nabízeli 150 korun sociálně slabším lidem na Karlovarsku za to, že je podpoří. V Kutné Hoře zas kandidoval jezevčík. Kolik získal hlasů?

Pochopitelně nebyl žhavým kandidátem a vlastně ani nesplňoval podmínky pro registraci. A vlastně získal jen jediný hlas. Zřejmě od svého páníčka, který hlasovací lístek přelepil fotkou jezevčíka a napsal na ni: Lump. Ideální kandidát do Senátu.

Pro volební komisaře, kteří se topili v moři dalších hlasovacích lístků, to bylo velké oživení. „Vzhledem k výběru by si možná i zasloužil více hlasů,“ zavtipkoval jeden z nich.

Kliknutím zvětšete

Hlas pro senátora Lumpa

To jinde šlo do tuhého. Například v Chodově u Karlových Varů objížděl údajně jeden z kandidátů a vydavatel soukromých městských novin místa, kde žijí převážně Romové a měl jim nabízet 150 korun za to, když ho podpoří.

To se nelíbí některým protikandidátům, kteří chtějí na průběh voleb podat stížnost. Mezi nimi je i Ladislav Paštéka, zdejší kontroverzní lídr Věcí veřejných, který byl ještě nedávno aktivním členem ultrapravicové Národní strany a ředitelem jejího radia Vlast.cz. Ten vzhledem ke své minulosti Romy zřejmě nemusí a jimi zvolený kandidát by mu v zastupitelstvu pochopitelně »nevoněl«.

Podobně jsou na tom v severních Čechách. Ve všech sedmi okresech Ústeckého kraje je podezření alespoň na jedno ovlivňování výsledků komunálních voleb. Policie vyšetřuje trestní oznámení v šesti z nich.

Například v Žatci měl někdo přivážet lidi do volebních místností a nabádat je k volbě konkrétního kandidáta, za což měli dostat peníze. Za tři stovky měli dát hlas jedné politické straně také v Kadani na Chomutovsku.

Ve Hřensku na Děčínsku policie řeší jiný druh ovlivňování voleb. Počet voličů tu zázračně rychle stoupnul z 161 na 227. Údajně za peníze se sem nastěhoval nemalý počet lidí, kteří mohli zvrátit výsledky voleb.

Jak volby nakonec dopadly se dozvíte v zítřejším vydání deníku Aha! Nebo ve 12 hodin na AhaOnline.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.