Dezertér Korunka: Jen tiše opakuje: Omluvte mě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Dezertér Korunka: Jen tiše opakuje: Omluvte mě!

Jan Korunka
Jan Korunka (Aha!: Kateřina KALIBÁNOVÁ)

STRAKONICE – Zelená ostuda! Případ nečekané dezerce vojáka z povolání Jana Korunky (29) otřásá českou armádou. Všichni si kladou otázku, proč zběhl. Vždyť k tomu neměl na první pohled žádný důvod! Teď má domácí vězení a policie ho obvinila ze zběhnutí.

● Policie ho obvinila!
● Teď má »domácí vězení«!

Korunka dezertoval v polovině června od 25. protiletadlové raketové základny ve Strakonicích. Zadržen byl policií z Karlových Varů na základě anonymního udání v úterý večer nedaleko Horního Slavkova na Sokolovsku. „Navštívil rodiče a pak jsme ho odvezli do kasáren, kde jsme mu zajistili ubytování na vojenské ubytovně,“ řekl mluvčí a psycholog brigády Luděk Lávička.

Zatímco většina posádky absolvovala včera cvičení v Žatci, Korunka musel kvůli jakémusi domácímu vězení zůstat ve Strakonicích. Tam jsme ho také včera zastihli. Při rozhovoru mluvil Korunka velice jemným hlasem a tiše. K případu se však vyjádřit nechtěl. „Omluvte mne, ale nechci svou situaci komentovat. Ta dezerce je čistě moje osobní věc,“ řekl Aha! Korunka, který pracoval jako spojař a včera už musel předat techniku a začal se věnovat administrativní činnosti v kanceláři.

„Existuje několik příčin, proč mohl zběhnout, jednou z nich by mohla být pomsta armádě, jelikož mu neprodloužila smlouvu, a Korunka tak bude muset u armády skončit ke 14. listopadu. Další z nich mohou být osobní problémy ve vztahu nebo rodině,“ řekl Aha! tiskový mluvčí jednotky Luděk Lávička.

Podle psychologů může být důvodem i šikana nebo určitý zkrat, který vyvolal řetězovou reakci. „Další možností může být psychické týrání, konkrétně že si z něho mohli dělat legraci, například z jeho chování nebo sexuální orientace,“ řekl psycholog Karel Macháček.

Policisté už Korunku obvinili. „Jan Korunka byl obviněn ze samovolného odloučení a zběhnutí,“ řekla tisková mluvčí strakonické policie. Za zběhnutí hrozí až pět let vězení, protože ale u sebe Korunka neměl zbraň, může ho soud potrestat maximálně dvouletým vězením.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.