Velryba uměla cizí řeč: Než zahynula, promluvila »po lachtansku«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Velryba uměla cizí řeč: Než zahynula, promluvila »po lachtansku«!

Kosatka dravá překvapila vědce svou »znalostí cizí řeči«. Luna neuměla jen »velrybštinu«, ale zvládla i »lachtanštinu«.
Kosatka dravá překvapila vědce svou »znalostí cizí řeči«. Luna neuměla jen »velrybštinu«, ale zvládla i »lachtanštinu«.  (: Profimedia.cz)

VANCOUVER – Umět cizí řeč je vždycky výhoda – a to neplatí jen pro lidi, ale i pro zvířata. U kanadského pobřeží se objevila velryba, která se naučila lachtaní řeč!

Umět cizí řeč je vždycky výhoda – a to neplatí jen pro lidi, ale i pro zvířata. U kanadského pobřeží se objevila velryba, která se naučila lachtaní řeč!

Vědec dr. Andrew Foote z Durhamské univerzity se dlouhá léta zajímá o život velryb. Nahrává je na mikrofon a studuje jejich zvuky. Jednou, když byla poblíž pouze kosatka, zachytil lachtaní štěkot. Nemohlo být mýlky. Luna, pětiletá samice kosatky dravé (Orcinus orca), se naučila lachtaní řeč! Orca opravdu »mluvila« lachtaní řečí. „Byla to imitace lachtaního štěkotu – velryba se naučila vyluzovat tyto tóny,“ řekl ke svému objevu Foote.

To, že se »cizí řeč« naučí papoušci nebo někteří zpěvní ptáci, není nic neobvyklého. Některé druhy, žijící ve městech, se naučily imitovat dokonce zvonění mobilních telefonů. U kosatek je známo, že se dorozumívají pískotem, který se liší podle oblasti, kde žijí. Za talent »naučit se cizí řeč« vděčí kosatka svému tragickému dětství. Už jako mládě se oddělila od rodiny a dlouho bloudila kanadskými vodami. Nakonec našel velrybí sirotek novou rodinu – skupinu lachtanů. V divoké přírodě je tento druh lachtanů kořistí kosatek, ale Luna se s nimi spřátelila, a aby si s nimi mohla »povídat«, naučila se jejich řeč.

Velrybí sirotek měl bohužel tragický konec. Po srážce s motorovou lodí nedávno zahynul.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.