Exředitel Temelína Hezoučký (68) - V tašce nosil radioaktivní uran! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Exředitel Temelína Hezoučký (68) - V tašce nosil radioaktivní uran!

František Hezoučký
František Hezoučký (ČTK, ara)

Na solidní ostudu a možná i pár let ve vězení si zadělal bývalý ředitel Jaderné elektrárny Temelín František Hezoučký (68). Ten si totiž nedávno počínal doslova jako seriálový Homer Simpson. Při cestě ke svému lékaři sídlícímu v areálu jaderné elektrárny si s sebou vzal i aktovku s deseti gramy radioaktivního uranu. A ten spustil poplach!

Počínání Františka Hezoučkého, který se řadí mezi největší jaderné experty v zemi, opravdu připomíná chování seriálové postavičky Homera Simpsona. Ten na začátku každého dílu z elektrárny vynáší jaderný materiál ve své košili. Ředitel však přes detektor v Temelíně pronesl v tašce dvě miniaturní tablety oxidu uraničitého, které jsou základem jaderného paliva. A bezpečnostní rám podobný těm na letištích spustil kvůli možnému radiačnímu ohrožení poplach.

Hezoučký se ihned hájil tím, že na kapsle s uranem v tašce zapomněl. „Půjčil jsem si dvě tabletky pro studenty jako didaktickou pomůcku, to je vše. Mrzí mě, že jsem možná způsobil starosti lidem, kteří mi to půjčili,“ řekl včera Aha! Hezoučký, který přednáší jadernou energetiku na školách v Praze a Plzni.

Přestože tablety září jen minimálně a nejsou nebezpečné, problém je v tom, že Hezoučký už nemá platné povolení pro nakládání s radioaktivním materiálem od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Ke kousku palivového článku tak neměl vůbec přijít.

»Zapomnětlivost« bývalého ředitele nyní zaměstnává detektivy z Útvaru pro boj proti organizovanému zločinu a experty SÚJB. „K žádnému ohrožení nedošlo. Byly ale porušeny snad všechny předpisy, které v té věci platí,“ vyjádřila se k případu předsedkyně úřadu Dana Drábová.

V případě, že se Hezoučkému prokáže porušení zákona, hrozí mu jeden rok až pět let vězení!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.