Jak se naši předkové bránili těhotenství? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jak se naši předkové bránili těhotenství?

»Chlupatý« tampon proti početí.
»Chlupatý« tampon proti početí.

PRAHA – »Ne jedenkrát, ale jednou provždy slouží naše úsporné rodinné prací preservativy z nejjemnější křišťálové gumy. Nezničitelné a po dlouhá léta používatelné. Nákaza neb nehoda je vyloučena. K zakoupení i speciální stojánek k sušení preservativů.«

Ženy: »Chlupatými« tampony!
Muži: Pracími prezervativy!

»Ne jedenkrát, ale jednou provždy slouží naše úsporné rodinné prací preservativy z nejjemnější křišťálové gumy. Nezničitelné a po dlouhá léta používatelné. Nákaza neb nehoda je vyloučena. K zakoupení i speciální stojánek k sušení preservativů.« Přesně takové inzeráty nabízely antikoncepci ve dvacátých letech minulého století. Nechtěnému početí se však bránili muži i ženy již ve starém Egyptě. Oblíbený byl tehdy krokodýlí a sloní trus, med, olivový olej nebo ocet.

Nejvíce dětí se podle Guinnessovy knihy rekordů narodilo v 18. století manželce rolníka Fjodora Vasiljeva ze Šuje. Na svět přivedla 69 dětí! Ne každá žena chce být ale několikanásobnou matkou. Pak nezbývá, než vsadit na antikoncepci. Moderním způsobům ochrany pomocí tabletek, injekcí nebo náplasti, předcházely metody často šarlatánské.

Například v Číně pily před čtyřmi tisíci let ženy »otrávený« nápoj s obsahem olova a mědi, ale už také používaly antikoncepční tampony ze směsi datlovníku a plodů akátu s medem. Sperma se na nich zachytilo a rostlinné výtažky měly za úkol spermie zničit.
Tampony v podobě velké »chlupaté koule« za 16 korun byly oblíbené i na počátku minulého století. »Po zavedení nepůsobí vůbec pocitu, protože hedvábná vlákna jsou ke sliznici měkká. Čistí se snadno propráním v teplé mýdlové vodě, vysuší se a zcela suchý se opatrně rozčeše…« lákal ke koupi prvorepublikový inzerát. Frčely i v současné době prodávané vaginální tablety. »Pilulka se asi po třech minutách rozpustí ve světlou pěnu. Tento pěnový chomáč vytvoří před otvorem dělohy ochrannou stěnu, kterou mužské sémě nepronikne,« slibovala další reklama na přípravek Vaginál, dvanáct tabletek za 15 korun.

Muži měli v té době již na výběr z několika různých značek kondomů prodávaných dokonce v různých barvách a velikostech. Jejich cena byla ale dost vysoká, za dvanáct kusů 30 korun. A tak mezi chudšími byly oblíbené prací prezervativy na několikanásobné použití. »Kousek« se prodával za osm korun a stojánek na sušení za sedm.

A pokud byla žena a nebyla erekce? I tehdy nabízeli lékárníci řadu tablet s rostlinnými výtažky. A jaká byla jejich účinnost? „Určitě stejná jako dneska. Muži jim ale věřili,“ směje se lékárník Pavel Klopech. V novinách se nabízela široká škála pilulí pro muže i ženy. »Při pohlavní slabosti, nervose, impotenci, předčasném výronu, následcích onanie a strachu dodá energii hormonové dietetikum STAR. Tuba s patnácti tabletami za 15 korun.« Nebo jiné: »Amorovy bonbony urychlí splnění vaší touhy po milostném objetí. Kolikráte se stane, že milující se marně snaží, aby mu družka byla po vůli, a naopak zase často rozněžněná družka marně touží po milujícím muži. Krabice za 20 korun.« Prostě, co by člověk neudělal pro chvíli lásky…

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.