To je vesnice: 800 lidí a 170 psů! Světová rarita v Česku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

To je vesnice: 800 lidí a 170 psů! Světová rarita v Česku

Psi jsou každodenní součástí života obyvatel Nezdenic.
Psi jsou každodenní součástí života obyvatel Nezdenic. (pro Aha!: Ivan DOSTÁL)

NEZDENICE – To nemá na světě obdoby. V nevelké obci Nezdenice na Uherskohradišťsku mají registrováno celkem 170 psů. A protože vesnice má jen 800 obyvatel, nenajdete tady skoro ani jednu rodinu, která by neměla psa.

To nemá na světě obdoby. V nevelké obci Nezdenice na Uherskohradišťsku mají registrováno celkem 170 psů. A protože vesnice má jen 800 obyvatel, nenajdete tady skoro ani jednu rodinu, která by neměla psa.

Místní si proto dělají legraci, že by se měla obec přejmenovat na Hafákov nebo podle zdejšího nářečí Havákov. „O tom bych musel něco vědět,“ směje se starosta vesnice Jan Jančařík. „Ale fakt je, že psa, tedy po našem haváka, tu máme v každé rodině.“

Psi patří k Nezdenicím od nepaměti. Samozřejmě jej má i sám starosta. „Máme pouliční rasu. Nalezence, kterého před čtrnácti lety přinesl jako slaboučkého domů syn. Dnes je to moudrý kmet a život si bez jeho přítomnosti nedovedeme představit. Ve vesnici lidé samozřejmě chovají všechny rasy, přitom ve vzácné shodě. Mírně vedou vlčáci, početné zastoupení mají jezevčíci, najde se i dalmatin anebo drobná čivava. Nejvíce je ale určitě a logicky krasavců, kteří přišli na svět po několikerém smíchání rasy.“

A který pes je v obci nejšikovnější? Ani malamut, ani pinč, ale dva třínozí psi. To jsou miláčci celé obce. „Jeden přišel o nohu v nerovném souboji s rychlíkem, druhého přepadla zákeřná infekce,“ dodává starosta. A v místní restauraci mají pro ty, kterým by se stýskalo po jejich čtyřnohých kamarádech, alespoň psí hlavu coby symbol Nezdenic-Hafákova.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.