To je tedy práce! Celý den oplodňuje prasata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

To je tedy práce! Celý den oplodňuje prasata!

„Každá svině to má ráda jinak,“ tvrdí zkušená inseminátorka.
„Každá svině to má ráda jinak,“ tvrdí zkušená inseminátorka. (pro Aha!: Jan KRAUT)

OSTRAVA – Lenka Glabazňová (41) z Ostravy má poněkud zvláštní zaměstnání. Pracuje totiž jako inseminátorka prasat, která stráví i několik hodin u pozadí prasnice.

Lenka Glabazňová (41) z Ostravy má poněkud zvláštní zaměstnání. Pra-cuje totiž jako inseminátorka prasat, která stráví i několik hodin u pozadí prasnice. Paní Glabazňová vystudovala zemědělskou školu. Když se rozhodovala, se kterými zvířaty bude trávit většinu času, zvítězila prasata! „Jsem v práci jako doma. Soboty, neděle a kolikrát i svátky. Zvířatům je úplně jedno, co je za den,“ říká Lenka.

K umělému oplodnění prasnic je velmi důležitý i kanec, kterého žena se svou asistentkou musí po chlívě nahnat k samici v říji. Sice prasnici přímo neoplodní, ale musí ji pořádně »roztancovat«! „Máme tady dva kance. Jeden z nich je Ferda. Naženeme ho k samici, aby měli těsně rypák na rypáku. Potom se prasnici musí důkladně umýt pohlavní orgány a do dělohy se jí zavede umělohmotná trubička, které se říká sonda, tou se zavede předem připravená dávka semene,“ popisuje žena složité postupy, při kterých musí zvíře různě stimulovat. „Každá svině to má ráda jinak. Musí se s ní buďto pohybovat kolenem nebo ji třeba šimrat pod ocáskem. Je to fakt různé,“ vysvětluje.

Lenka Glabazňová jednou zkusila změnit zaměstnání a začala prodávat v obchodě. „Zjistila jsem, že nechci dělat nic jiného než inseminátorku. Prostě mě to baví. Většina lidí se sice směje, že dělám v chlívě. To jsou ale ti, kteří si nedokáží představit, co moje práce vlastně obnáší. Inseminátoři jsou i chlapi, ale ten ženský přístup je prostě ženský přístup,“ usmívá se spokojeně Lenka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.