Útočník o ráně Sobotkovi: Čekal jsem na to 8 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Útočník o ráně Sobotkovi: Čekal jsem na to 8 let!

Ihned po incidentu odvedli policisté Dvořáka na stanici. K výslechu šel až druhý den, když vystřízlivěl.
Ihned po incidentu odvedli policisté Dvořáka na stanici. K výslechu šel až druhý den, když vystřízlivěl. (pro Aha! – Věra Knedlhansová, frantisekmatejka.blog.idnes.cz, reprofoto TV Nova, ČTK, ara)

Předvolební mítinky se změnily v bitevní pole a nejen politikům jde na nich doslova život. S blížícím se termínem voleb totiž výrazně stoupá počet incidentů a stupňuje se i jejich brutalita. Středečním napadením místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky v Brně celé předvolební šílenství vyvrcholilo. Po úderu pěstí od opilého útočníka strávil politik noc v nemocnici. Další útok se odehrál včera brzo ráno, kdy neznámý žhář podpálil v centru Plzně dřevěný kiosek polepený plakáty zdejších politiků a nápisy ČSSD.

S úmyslem napadnout místopředsedu ČSSD Sobotku přišel na středeční brněnský mítink socialistů Luboš Dvořák (48). „Já jsem věděl, že to udělám, já jsem na to osm let čekal. Říkal jsem, že jednou dostane facku,“ uvedl opilý Dvořák po incidentu, který si už na Sobotku dříve stěžoval, a to v době, kdy byl ve funkci ministra financí. K útoku si vybral okamžik, kdy Sobotka dokončil svůj projev. „Přišel za ním s dotazem ohledně nějakého problému, ale místo vysvětlení ho nečekaně udeřil pěstí do hlavy,“ popsal situaci Sobotkův kolega Jeroným Tejc.

Dvořáka ihned zadržela policie. V krvi mu naměřili 1,88 promile alkoholu. Včera se podrobil výslechu a k činu se přiznal. Je podezřelý z výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví. Žalobce navrhl, aby byl případ projednáván ve zkráceném řízení a soud se jím tak bude zabývat už zítra. Přitíží mu jistě i fakt, že byl už dříve trestán.

Zraněný Sobotka utrpěl otřes mozku a strávil včerejší noc v nemocnici. Krátce po poledni byl pak propuštěn do domácího léčení. Stále ho ale trápí přetrvávající bolesti krční páteře. Plánuje ale brzký návrat do práce. Útoky pokračovaly i v noci na včerejšek. Neznámý žhář podpálil dřevěný volební stánek plzeňských sociálních demokratů. Kiosek ohořel ze dvou stran. Nikomu se naštěstí nic nestalo. V reakci na množící se incidenty se rozhodla ČSSD změnit formu kampaně. Socialisté už nebudou pořádat velké mítinky na náměstích. Ty vystřídá agitace v ulicích a továrnách. „Nic pro nás není víc než život a zdraví lidí,“ zdůvodnil rozhodnutí strany její šéf Jiří Paroubek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.