Patnáctiměsíční Matyáš Nezná slova, ale domluví se... Pomocí znaků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Patnáctiměsíční Matyáš Nezná slova, ale domluví se... Pomocí znaků!

Fotografie
Fotografie (internal)

KLATOVY (ver) – Patnáctiměsíční Matyáš z Klatov ještě neumí mluvit, ale už si se svými rodiči povídá! Jeho maminka Lucie Šizligová (25) ho totiž naučila ovládat znakovou řeč pro batolata. Místo pláče si tak Matyášek umí »říct« – ukázat, co potřebuje.

Že má hlad, chce spát nebo chce hračku... Matyáš tak brečí, jen když se vzteká. „Ukážu mu znaky: Máš hlad? Bolí tě bříško? Chceš spát? Když se mu něco nelíbí, dokáže si o to říct. Odpovědět na moji otázku,“ popisuje maminka Lucie novou výchovnou metodu. Důvodů, proč se ale Lucie naučila spolu s Matyášem »znakovat«, bylo víc. „Chtěla jsem, abychom spolu mohli více komunikovat. Samozřejmě že některé věci každá maminka intuitivně cítí. Pak je ale spousta situací, kdy znaky mohou pomoci,“ říká Lucie.

A zná je každá máma i táta. Dítě začne brečet a nepřestává. Všichni přemýšlejí, co by mu mohlo být. Prckem natřásají, maminka ho přikládá k prsu nebo mu dává láhev. Nemusí mít přitom vůbec hlad a ve výsledku plakat nepřestává, protože se přejí a není mu dobře. „Dítě i maminka jsou v těchto okamžicích frustrované. Zvláště v noci je to velice nepříjemné. Mně se teď Matyáš v noci probudí, ukáže mám hlad a já okamžitě ještě rozespalá můžu reagovat. On se pláčem neprobudí, takže se nají a pak většinou hned usne,“ vysvětluje Lucie.

Děti i rychleji mluví!

■ Znaky pomáhají s mluvením! Studie uvádějí, že řeči pomocí posunků děti od mluvení neodradí. Právě naopak. Děti ve 24 měsících mluvily v průměru jako děti, kterým je 27 až 28 měsíců, a ve 36 měsících hovořily na stejné úrovni jako ostatní děti ve 47 měsících.

■ Zvyšují inteligenci! V sedmi letech mají děti, které se učily znakovou řeč, v průměru o 12 bodů vyšší inteligenci. Výzkum přitom srovnával děti s podobným sociálně ekonomickým zázemím.

■ Upevňují vztahy mezi sourozenci! Znakování pomáhá při sbližování sourozenců. Často pomůže překonat žárlení a pocity méněcennosti z toho, že rodiče věnují čas batoleti. Starší dítě se snadno znaky naučí a může malého sourozence znaky učit. Dítě pak pociťuje hrdost a zvyšuje si sebevědomí.

Za všechno se platí

Znakování se učí rodiče a jejich miminka ve specializovaných kursech. Dvouhodinové školení včetně materiálů (4 leporela, kniha pro rodiče, magnetky na lednici se znaky a dvě DVD) vyjde na 879 korun.

Jak se dorozumět posunky? A jak znaková řeč funguje?

Dítě i maminky se učí na seminářích, takové malé škole, jak si »říct« znakem o jídlo, ukázat, že už to stačí nebo že třeba svítí sluníčko. „Například jídlo má jednoduchý znak, sáhneme si na pusu. Sluníčko zase ukážeme zvednutou rozevřenou dlaní,“ říká Petra Mašinová (32), lektorka znakové řeči pro mimča – metody BabySign.

A jak taková řeč pomocí posunků vypadá?

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.